Hlavní obsah

Kempy se plní, zdražily jen mírně. Nový trend je luxus v přírodě

Některé tuzemské kempy měly vyprodáno už na květnové svátky a plní se i termíny na prázdniny. Oslovení provozovatelé zvedli ceny jen mírně, o méně než deset procent. Trendem jsou teď kratší pobyty, obliba karavanů i pohodlný, ale dražší glamping.

Foto: Profimedia.cz

Kempy se plní.

Článek

„Před covidem lidé objednávali týdenní pobyty mnohdy půl roku či rok dopředu, to se změnilo a dnes spíš objednávají kratší pobyty na poslední chvíli. Covid také přinesl velký rozmach karavanového kempování,“ řekl Novinkám místopředseda Asociace kempů ČR Pavel Svoboda.

„Konkrétně v našem kempu Vranovská pláž jsme zvedli ceny lůžek v chatkách zhruba o pět procent teď mimo sezonu, v sezoně zůstala cena stejná,“ dodal.

Nejžádanější termíny jsou přelom července a srpna, to bývají chatky téměř komplet rezervované. Co se týče stanů a karavanů, tam je typicky největší nápor od čtvrtka do neděle, začátek týdne je volnější.

Dovolená na Slovensku se letos výrazně prodraží, lepší to nebude ani u Balatonu

Zahraniční

Z cizinců jezdí do kempů nejvíc Nizozemci a Dánové. Podle statistik bylo loni 85 procent návštěvníků domácích. Kempů je v asociaci 90, dalších certifikovaných i necertifikovaných je až pět stovek.

Mezi novinky, které letos kempy chystají, patří například přidávání nabíječek na elektrokola či rozšíření stání a přípojek pro karavany.

Chatka za tisíc na noc

Tradičním cílem turistů jsou kempy lemující Vltavu nad Orlickou přehradou ve středních Čechách. Mezi ty největší patří Trhovky.

„Zájem je obrovský, prakticky všechno je obsazené a nejvíce žádaný je tradičně začátek července, kdy lidé využívají státních svátků k prodloužení víkendu. Chatky jsou obsazené tak z devadesáti procent,“ potvrdila Novinkám Jitka Javorková z kempu Trhovky.

„Jsme propojeni se sousedním kempem Bor, pár chatiček na léto je ještě volných, ale moc už jich není. Míst pro stany je dost,“ ujistila.

Ceny tu oproti loňsku nezvedali. Za dospělého i s poplatkem obci je to 200 korun, malý stan vyjde na 190 korun za den, výrazná je sleva na víc dní.

Foto: Profimedia.cz

Glamping je luxusní kempování v přírodě. Ceny odpovídají spíš lepšímu hotelu.

Už při víkendovém pobytu vyjde malý stan na 95 korun na den, velký na 115 korun. Pobyt ve čtyřlůžkové chatce je za 900 korun za den nebo 6200 za týden.

Také kemp Marina na okraji Týnce nad Labem na Kolínsku má ubytování na prázdniny téměř obsazené.

„Na květen a červen jsou plné hlavně víkendy, tam jsme museli zvednout cenu pro ubytování na jednu noc. Je tam příplatek čtvrtina ceny, protože se nám nevyplatí převlékat postele a všechno měnit po jedné noci,“ řekl provozovatel kempu Josef Hájek. Oproti loňsku zvedli ceny asi o sedm procent.

„Museli jsme trochu navýšit, abychom to udrželi, hlavně kvůli vyšší ceně elektřiny a plynu,“ podotkl. Dospělý tu zaplatí celkem 140 korun na noc včetně poplatku obci. Čtyřlůžková chatka je za 1200 korun za noc, stání pro karavan vyjde na 130 korun.

Ve 2. čtvrtletí se v ČR ubytovalo o 14,3 procenta turistů více než vloni

Ekonomika

„Pokud se situace nezmění, tak zažijeme nejlepší léto od pandemie covidu. Na letní sezonu máme až do poloviny srpna skoro plno, zájem mají hlavně české rodiny a z asi 20 procent jsou to Němci,“ řekl Novinkám Jiří Falout, majitel apartmánů v kempu Myši v botě v Lipně nad Vltavou.

„Roste poptávka o ubytování také od Rakušanů, kteří jezdili doposud pouze na jednodenní výlety bez přespání,“ podotkl Falout.

Lidé dokonce objednávají klasickou sedmidenní dovolenou, tedy od soboty do soboty. „Na to jsme si v podstatě od pandemie odvykli. Zájem je vyšší také v květnu, například o svátcích jsme měli zcela vyprodáno,“ dodal.

Od covidu i přes rostoucí ceny energií, služeb a dalších vstupů nezdražovali. Nabízejí tu také doplňkové služby, jako jsou snídaně na apartmán nebo prodej výletů lodí po Lipně.

Luxus v přírodě

Novým trendem je takzvaný glamping, který spojuje pohodlí hotelu s dobrodružstvím a romantikou pobytu v přírodě. Jedná se o rozličné domky na stromech nebo prosklené kukaně a iglú s výhledem.

Za pohodlné postele, ledničku, klimatizaci nebo doručení snídaně v košíku na provázku si ale připlatíte.

Noc vyjde na čtyři, pět i více tisíc korun. Poslouží tak nejčastěji pro kratší pobyt romantických párů nebo zážitek pro děti. CzechTourism má tipy na glamping na portále Kudy z nudy.

„Obsazenost je velmi dobrá, pomalu začíná sezona a rezervace každý den přibývají. Na letní prázdniny máme ještě volné termíny,“ řekl Novinkám Jan Kuklík z Resortu Green Valley u Chotýšan, kde provozují několik domků ve stromech a letos chystají přidat jako novinku Hobitín.

„Co se týká zabezpečení, domečky mají zamykání na klíč, které předáváme hostům v areálu při příjezdu. Nestalo se nám zatím, že by hosté byli někým obtěžováni. Spíše jsou rádi, když pod domky z terasy vidí lesní zvěř, srnky a zajíce,“ popsal.

Češi na dovolenou létají víc než před covidem

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám