Hlavní obsah

Kdo bude chodit do penze dřív? Vláda se hádá o seškrtání profesí na desetinu

Vládní koalice se stále nedohodla na úpravě dřívějších penzí pro takzvané náročné profese. Podle návrhu schváleného vládou se měly týkat zhruba 120 tisíc lidí, ODS a TOP 09 ale chce pozměňovacím návrhem srazit jejich počet na pouhou desetinu. S tím ovšem kromě opozice nesouhlasí ani poslanci hnutí STAN a lidovců.

Foto: Profimedia.cz

Počet lidí, kteří by mohli jít bez krácení částky do důchodu dřív, se má podle pozměňovacího návrhu poslanců ODS a TOP 09 snížit ze 120 tisíc asi jen na 12 tisíc.

Článek

Posun podle informací Novinek nepřineslo ani úterní jednání špiček koaličních stran. „Dohoda dosažena nebyla, bude se dále jednat,“ uvedl pod podmínkou anonymity zdroj obeznámený s výsledkem tohoto jednání.

Nárok na dřívější penze až o pět let by podle vládního návrhu měli mít pracovníci nejrizikovější čtvrté kategorie i ti ze třetí kategorie, kteří pracují s fyzickou zátěží, vibracemi, v chladu či teple. Celkem zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatel by za ně platil o pět procentních bodů vyšší odvody.

Dodatečný návrh poslanců TOP 09 a ODS ale třetí kategorii vypouští. Počet lidí, kteří by mohli jít bez krácení částky do důchodu dřív a za něž by firmy či instituce odváděly víc, by se tak snížil asi jen na 12 tisíc.

Výpočet důchodů se změní, nejvíc postihne lidi s nižšími příjmy

Ekonomika

To se ale nezamlouvá zákonodárcům ostatních vládních partají. „Ačkoli vzhledem ke zpomalení tempa růstu věku odchodu do důchodu má určité přehodnocení u náročných pozic smysl, nemyslíme si, že je správně to takto omezit pouze na čtvrtou kategorii,“ sdělil Novinkám poslanec STAN Viktor Vojtko.

„Proto jsme opakovaně kolegům v koalici předkládali návrh na zakotvení povinného příspěvku zaměstnavatele na penzijní spoření pro třetí kategorii. To by za určitých okolností těmto pracovníkům umožnilo jak předdůchod až pět let před standardním věkem odchodu do starobního důchodu, tak navýšení příjmů pro případ předčasných důchodů,“ doplnil Vojtko. O tomto návrhu se v koalici stále jedná.

Místo v předčasné penzi skončí v invalidní, varuje lékař

„Se zúžením skupiny lidí v takzvaných náročných profesích zásadně nesouhlasím,“ řekl Novinkám předseda sociálního výboru Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Varoval, že stát by se stejně o řadu lidí, kterých by se možnost předčasné penze netýkala, musel nakonec postarat.

Pokud jim neumožníme důstojný odchod do penze, skončí v invalidním důchodu či na Úřadu práce, v krajním případě na dávkách
Vít Kaňkovský, poslanec KDU-ČSL

„Jako lékař ortoped se několikrát týdně potkávám s pacienty, kteří jsou ve věku nad padesát pět let a z důvodu práce v rizikových profesích jim jejich zdravotní stav neumožňuje pokračovat ve svém pracovním zařazení. Pokud jim neumožníme důstojný odchod do penze, skončí v invalidním důchodu nebo na Úřadu práce, v krajním případě na dávkách,“ uvedl Kaňkovský. „To nedovedu obhájit ani jako lékař, ani jako politik,“ dodal.

Jeho nedávný stranický šéf, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka nicméně už minulý týden připustil, že vzhledem ke zpomalení navyšování důchodového věku by si určité omezení původně navrhované skupiny uměl představit. „Je ještě potřeba shodu docizelovat,“ prohlásil.

Věk standardního nástupu do penze se měl podle původního návrhu odsouvat až o dva měsíce ročně, podle nové verze by to mělo být každý rok o měsíc. „Slova pana ministra Jurečky platí. Nyní bude záležet na politické dohodě a výsledku dalšího čtení ve Sněmovně. Toto rozhodnutí bude ministerstvo práce a sociálních věcí respektovat,“ řekl k tomu nyní Novinkám mluvčí rezortu Jakub Augusta.

Okruh náročných profesí s nárokem na dřívější penzi bez krácení se má změnit pozměňovacím návrhem Jana Jakoba z TOP 09 a Marka Bendy z ODS. „Zúžení okruhu lidí, kteří budou mít právo na plně hrazený odchod do důchodu, je součástí koaličního kompromisu. Očekávám tedy podporu našeho pozměňovacího návrhu,“ nehodlá ustoupit ani o píď Jakob.

Sporná důchodová reforma jde do třetího čtení. ANO nevylučuje Ústavní soud

Domácí

Také ministr zemědělství a nový předseda lidovců Marek Výborný před pár dny potvrdil, že pozměňovací návrh Bendy a Jakoba je už kompromisem. Jeho výsledkem má být podle něj zachování výchovného, které by podle vládní verze reformy měl postupně nahradit rodinný vyměřovací základ – právě za to, že předčasné důchody se budou týkat jen čtvrté kategorie profesí.

Jednání o okruhu náročných profesí nicméně nadále probíhají. Úterní koaliční schůzku nechtěli Výborný ani další její aktéři komentovat.

Vytočení odboráři

Snahou o zásah do důchodové reformy na poslední chvíli Benda s Jakobem vytočili odboráře. Hlavně průmyslové odbory jejich návrh odmítají a hrozí případnými protesty.

„Styl, jakým vláda jedná a jakým byl představen pozměňovací návrh u náročných profesí, je pro nás opravdu nepřijatelný. Měli jsme za to, že vláda slib splní, a vidíme bohužel zase otočku o 180 stupňů. Samozřejmě se nám to taky nelíbí,“ řekl šéf odborů KOVO Roman Ďurčo. Proti pozměňovacímu návrhu ODS a TOP 09 jsou pak i zdravotnické odbory.

Závěrečné projednávání důchodové reformy má v dolní komoře začít na přelomu října a listopadu. Sněmovní sociální výbor jako výbor garanční by měl projednávat důchodovou novelu na konci měsíce.

Změny v předčasných důchodech pro náročné profese jsou nehorázné, bouří se odbory

Ekonomika

Výběr článků

Načítám