Hlavní obsah

Kávu na burze zdražuje také zapáchající ovoce

Nejen změny klimatu vedou ke slabé úrodě či vyčerpání zásob. Za rekordně vysokými cenami kávových zrn na burze stojí také žluté, silně páchnoucí ovoce durian, které začali hojně pěstovat zemědělci ve Vietnamu. Ten je po Brazílii druhým největším producentem kávy na světě.

Článek

Bouře ekonomických a environmentálních faktorů v regionech s největší produkcí kávy na světě vedla k tomu, že ceny nepražených kávových zrn obchodovaných na burzách v Londýně (robusta) a New Yorku (arabica) jsou nyní na historicky rekordních úrovních.

Podle odborníků se tak ale děje nejen kvůli kombinaci problematické úrody nebo vyčerpaným zásobám, ale také kvůli ovoci, které je typické svým zápachem. Na základě toho je zakázané ve veřejné dopravě v Thajsku, Japonsku, Singapuru nebo Hongkongu, uvedl server britské televizní stanice BBC.

Problémy začaly v roce 2021, kdy silné mrazy poškodily úrodu kávy v Brazílii, která je největším světovým producentem zrn arabica. Nedostatek komodity přesměroval obchodníky do Vietnamu, největšího producenta robusty využívané především v instantních směsích.

Cena bavlny je na čtyřletém minimu

Ekonomika

Jenže zemědělci ve Vietnamu čelili nejhoršímu suchu v regionu za téměř deset let, a navíc se začali více orientovat na pěstování durianu, po kterém v Číně roste poptávka, takže na pěstování kávy zbylo méně prostoru.

Podíl Vietnamu na trhu s durianem v Číně se mezi lety 2023 a 2024 téměř zdvojnásobil a někteří experti odhadují, že tato plodina je pětkrát lukrativnější než káva. V důsledku toho vietnamský vývoz robusty v červnu meziročně klesl o 50 procent, přičemž zásoby byly téměř vyčerpané, uvedla Mezinárodní organizace pro kávu (ICO).

Výsledkem je, že ceny robusty a arabiky na komoditních trzích se v současnosti dotýkají rekordních hodnot.

Foto: Envato elements

Ovoce durian

Klíčová nyní bude jarní úroda v Brazílii, která produkuje třetinu světové kávy. „Všichni se dívají na to, kdy se do země vrátí deště. Pokud se vrátí brzy, rostliny by měly být dostatečně zdravé a kvetoucí období by mělo být dobré,“ řekl BBC Felipe Barretto Croce, generální ředitel společnosti FAF Coffees v Brazílii.

Pokud však deště dorazí až v říjnu, tak předpovědi o úrodě v příštím roce klesnou a cenové napětí na trhu bude pokračovat.

Alternativa bez jediného zrnka

Změny klimatu představují z dlouhodobého hlediska pro světový kávový průmysl velké výzvy. Studie vědeckého časopisu Plos One z roku 2022 došla k závěru, že i když svět razantně sníží emise skleníkových plynů, tak plocha nejvhodnější pro pěstování kávy by se mohla do roku 2050 zmenšit až o 50 procent.

Mimo jiné právě kvůli klimatickým změnám, na které jsou kávová zrna citlivá, se tak na trhu začínají objevovat alternativní výrobci kávy. Jedním z nich je americký start-up Atomo založený v roce 2019. Svou kávu, kterou připravuje bez použití jediného kávového zrnka, v současnosti prodává ve více než 70 coffee shopech v USA, dodala BBC.

Ingredience přitom nejsou nijak zvláštní. Káva obsahuje datlová semínka, extrakt ze slunečnicových semínek, fruktózu, hrachový protein, citron, guavu, semena pískavice řeckého sena, kofein ze zeleného čaje a jedlou sodu.

FOTO: Brazilské řeky se potýkají s rekordním suchem

Svět

Výběr článků

Načítám