Hlavní obsah

Kalousek a Pilný kritizují vyčerpání vládní rezervy

Vláda podle bývalých ministrů financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a Ivana Pilného (dříve ANO) udělala chybu, že už vyčerpala většinu rozpočtové rezervy. Jinak by ji mohla použít k rychlejšímu řešení škod po povodních, přestože by rezerva celkové náklady pravděpodobně nepokryla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloslav Kalousek a Ivan Pilný (ANO) na archivním snímku

Článek

Exministři se v České televizi shodli, že šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) se při čerpání rezervy dostatečně nebránil tlaku svých vládních kolegů.

Kalousek připomněl, že vládní rozpočtová rezerva, která byla na letošní rok schválena ve výši 11,8 miliardy Kč, má sloužit na pokrytí nepředvídatelných událostí. Nyní je v ní ale méně než miliarda.

„Jediný neočekávaný výdaj je 1,5 miliardy na sanování mezd zaměstnanců Liberty Ostrava. Všechno ostatní bylo rozdáno ministrům, kteří řvali, že mají málo,“ řekl Kalousek.

Na platy o osm procent více nepůjde. Středula to špatně pochopil, tvrdí ministerstvo

Ekonomika

Peníze z rezervy podle Stanjury letos vláda využila také na kompenzace pěstitelům kvůli jarním mrazům. Dále i na paušální náhradu nákladů na ubytování uprchlíků, financování nepedagogů ve školách, výplatu humanitární dávky či bezpečnostní opatření při mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě.

Pilný podotkl, že v každé vládě ministr financí čelí požadavkům ostatních ministrů na to, aby jim peníze z rezervy poskytl. „Ministr financí se musí bránit a říct ne. Musí být opravdovým strážcem státní kasy,“ řekl. Stanjura podle něj tuto pozici dost tvrdě nezastával.

Vláda kvůli povodním novelizuje letošní rozpočet a změní návrh rozpočtu na příští rok. Letošní schodek se má prohloubit o 30 miliard na 282 miliard korun, v příštím roce by měl být 240 miliard proti dosud plánovaným 230 miliardám. Oboje má kabinet schválit ve středu.

Vláda chystá povodňové dluhopisy

Ekonomika

Výběr článků

Načítám