Hlavní obsah

Jurečka ustoupil. Platby v soukromých domovech mají být omezeny výší důchodů

Ministerstvo práce ustoupilo kritice kvůli zrušení cenových stropů v soukromých domovech pro seniory. Pozměňovacím návrhem má změnit chystanou novelu zákona o sociálních službách tak, aby jejich klientům zůstalo po zaplacení výloh aspoň patnáct procent příjmů, stejně jako je tomu v současnosti. Novinkám to řekl ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Petr Horník, Novinky

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Novela s plánovaným zrušením je nyní ve Sněmovně. I nadále v ní ovšem zůstane to, že se v budoucnu soukromé domovy pro seniory a další podobná zařízení, která nepobírají dotace na provoz, nebudou muset řídit vyhláškou s maximálními možnými cenami za pobyt a stravu, asistenci či pečovatelské služby.

„Chci udělat kompromis, že bychom zrušili stropování, ale zároveň tam nechali tu podmínku, že minimálně patnáct procent příjmů by tomu člověku zůstávalo,“ řekl Novinkám Jurečka. V úterý večer o tom ministr jedná s koaličními partnery.

Zateplíte za ně celý dům. Stát znovu spustil populární dotace pro seniory

Ekonomika

„Takto bychom upravili pozměňovací návrh a předpokládám, že za čtrnáct dnů bychom o něm hlasovali,“ dodal Jurečka.

Podmíněný souhlas opozice

Ministerstvo si od zrušení stropů slibuje větší nabídku soukromých zařízení. Novelu obsáhle kritizovala řada organizací i opozice. Obávají se toho, že by senioři a jejich rodiny na pobyt neměli peníze, ale také toho, že by vznikaly jen dražší domovy.

Podobný pozměňovací návrh plánuje i opoziční ANO. „Uvidíme, co bude Jurečkův návrh obsahovat, a podle toho se rozhodneme, zda pro něj budeme hlasovat,“ reagoval na ministra poslanec Aleš Juchelka.

„Je to pro nás přijatelnější. Bude tam přece jen nějaká sociální pojistka,“ doplnila předsedkyně Rady seniorů Lenka Desatová.

Maďarsko ukončí povinnost zlevňovat potraviny

Ekonomika

Výběr článků

Načítám