Hlavní obsah

Jurečka pokračuje v digitalizaci. Zmizí desítky formulářů

Vyplňování daňového přiznání nebo výběr rekvalifikačního kurzu bude výrazně snazší. Počet formulářů, které pravidelně vyplňují zejména zaměstnavatelé, se díky digitalizaci zásadně zredukuje. Krok chystá ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a zastupující vrchní ředitel sekce informačních technologií na ministerstvu Karel Trpkoš

Článek

„Nahradíme 64 formulářů, které dnes vyplňují zaměstnavatelé,“ potvrdil Karel Trpkoš, který má na ministerstvu na starosti digitalizaci. Zaměstnavatelům tak k vyplnění zbude jediný formulář.

Celkem bude on-line aplikace obsahovat tři sta položek typu výdělku zaměstnanců. Avšak ne všechno bude nutné vyplňovat díky tomu, že se využije třeba hlášení statistickému úřadu či správě sociálního zabezpečení.

Zjednodušení to je i pro občany. „Například když budete vyplňovat daňové přiznání, načtou se do něj údaje od zaměstnavatele o vašem výdělku,“ poznamenal Trpkoš. Resort totiž na aplikaci spolupracuje s ministerstvem financí.

Jurečka: Peníze na platy jsme našli, ale pro všechny nejsou

Ekonomika

Podobně při žádosti o hypotéku v bance půjde bance udělit omezený souhlas, aby se jí načetly údaje o klientových příjmech. „Ale nikdo nebude mít přístup k datům, která nesmějí používat. Takže třeba statistický úřad se dozví jen to, co potřebuje,“ dodal Trpkoš.

Na základě údajů, jimiž stát disponuje, by se podle něj dala nabídnout lidem vymezená možnost rekvalifikací. „Například když se objeví samořiditelná auta, budeme schopni dotyčnému povědět, že se pro něj do deseti let změní trh práce, a nabídnout mu rekvalifikační kurzy na míru,“ vysvětlil Trpkoš.

Pilotní projekt se má spustit v polovině příštího roku a od roku 2026 poběží Jednotné měsíční hlášení naostro.

Pro podporu přes internet

Ministerstvo práce ale chystá i další změny v digitalizaci. Od konce letošního nebo začátku příštího roku se například při ztrátě práce bude možné přihlásit do evidence nezaměstnaných na Úřadu práce přes internet a rovnou tak požádat o podporu v nezaměstnanosti.

„Zatímco s některými nezaměstnanými je třeba pracovat více, jiní si snadno práci seženou. Nebudou tak muset hned den poté, co ji ztratí, běžet na úřad,“ řekl Jurečka.

Další změna se chystá třeba pro provozovatele dětských skupin, které budou rovněž moci komunikovat s úřady přes internet.

„V žádosti o rodičák se budeme poptávat, kdy se hodlá rodič do práce vrátit a zda bude místo poptávat, a tato data budeme starostům anonymizovaně poskytovat, aby se připravili na to, co je za dva nebo tři roky čeká,“ shrnul Jurečka. Podle něj díky tomu bude možné lépe naplánovat třeba místa ve školkách.

V rámci chystané superdávky, která má od příštího roku nahradit příspěvek a doplatek na bydlení, přídavky na děti a příspěvek na živobytí, pak bude vytvořena přes internet klientská zóna, kde půjde se žadateli - pokud udělí souhlas - komunikovat a nebude jim nutné posílat výzvy na doplnění dokumentů e-mailem či poštou.

Ministerstvo práce tak pokračuje v projektu rozsáhlé digitalizace, kdy je už možné požádat třeba o příspěvek na bydlení, přídavky na děti nebo rodičovský příspěvek přes internet. „Za rok máme 182 tisíc lidí, o kterých můžeme říci, že vůbec na ten úřad nemuseli přijít. Kdybychom propočetli dobu, kterou by tam třeba jeli nebo stáli ve frontě, ušetřili celkově 64 let života,“ zakončil Jurečka.

Jednání o zvýšení platů státních zaměstnanců zkrachovalo

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám