Článek
Přesná definice je podle ministra zemědělství klíčová pro spotřebitele, protože v současné době není jasně dáno, za jakých podmínek může obchodní řetězec označovat výrobek za český. Chybějí parametry, za jakých podmínek lze zboží takto označovat, a proto nelze nikoho kontrolovat ani následně sankcionovat, upozornil ministr.
Procento tuzemských surovin
„Chceme, aby tady byla jasná definice, že potravina českého původu musí nějakým procentem být tvořena surovinami z České republiky, v případě, že je to potravina rostlinného původu, že byla vypěstována na území České republiky," řekl Jurečka.
Pokud by prodejce označoval jako tuzemský produkt výrobek, jenž by definici nesplňoval, mohl by pak čelit sankci.
Definice by ministerstvu zároveň pomohla vyřešit problém, který vzniká v důsledku novely zákona o potravinách. Ta od ledna příštího roku mimo jiné ukládá prodejcům s ročními tržbami nad pět miliard korun povinnost zveřejňovat čitelně u vchodu pro zákazníky seznam pěti zemí, z nichž odebírá potraviny. Bude je muset sestupně seřadit podle podílu prodejů těchto potravin na tržbách.
Obchodníci však upozorňují na to, že nyní neexistuje oficiální definice toho, která potravina je česká a která zahraniční. Podle dřívějšího vyjádření mluvčího ministerstva zemědělství pro Novinky by pro tyto seznamy měla být rozhodující země, kde sídlí dodavatelská firma. [celá zpráva]