Hlavní obsah

Jurečka navrhne, aby platy úředníků či školníků vzrostly až o desetinu

Platy školníků, uklízeček, kuchařek, ale i státních úředníků by mohly od září vzrůst o sedm až deset procent. Právě takové rozmezí chce předložit ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) vládě v návrhu příslušného nařízení. Prohlásil to ve čtvrtek po jednání s prezidentem Petrem Pavlem.

Foto: ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Přidání by se vedle už zmíněných profesí mělo týkat pracovníků v kultuře, technických pracovníků v sociálních službách a ve zdravotnictví či nepedagogických sil ve školství nebo lidí ve státní službě.

„Budu navrhovat, abychom materiál na vládě projednali do konce prázdnin,“ řekl ministr, který už dříve pronesl, že by se zvýšení platů mělo řídit možnostmi státního rozpočtu.

O Liberty bude jasno na konci měsíce

Jurečka jednal s Pavlem mimo jiné i o situaci v krachující huti Liberty Ostrava. „Je tu pořád maximální snaha získat pro Liberty nového vlastníka. Teď je otázkou, zda se to podaří zvládnout,“ řekl ministr s tím, že to má v rukou především insolvenční správce.

S ním také v pondělí proběhlo jednání. „Říkal, že je to pro něj prioritní věc a do konce července budou relevantní informace,“ dodal ministr.

Kompletní změna příběhu. Česko se na předcovidovou úroveň vrátilo už předloni

Ekonomika

Jurečka dále jednal s prezidentem o novele zákoníku práce, která například zkracuje výpovědní lhůtu a prodlužuje zkušební dobu. Také probírali změnu ve výplatě sociálních dávek, kdy čtyři z nich, například příspěvek na bydlení a přídavky na děti, sloučí do jedné.

Novelu zákoníku i návrh zákona o nové dávce předloží ministr vládě ve druhé polovině srpna.

Vláda odložila jednání o české podobě Green Dealu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám