Hlavní obsah

Jihlavská firma vyrobila 45 miliónů světel, dodává je pro Mercedes i Škodu

Novinky, maž

Jihlavská firma Automotive Lighting dosud vyrobila 45 miliónů světlometů. Firma dodává světla pro nejrůznější automobilky, včetně několika prémiových. Na seznamu odběratelů je BMW, Honda, Mercedes-Benz, Mini, Opel, Renault, Škoda nebo Volkswagen. Firma ročně vyrábí čtyři milióny světel.

Článek

Automotive Lighting vyvíjí a vyrábí modernější světlomety - ať už halogenové, LED nebo xenonové. V nabídce firmy jsou i adaptabilní systémy předních světel (natáčení v zatáčkách, úprava intenzity světla podle rychlosti). Firma začala světla produkovat od roku 1997 (tehdy ještě pod značkou Bosch). Od roku 2003 je jediným vlastníkem společnost Magneti Marelli z koncernu Fiat.

Jubilejní světlo s pořadovým číslem 45 000 000 je pro model VW Touran. Světlo se skládá celkem ze 170 komponentů. Jihlavský závod má nyní 1450 zaměstnanců a letošní plánovaný obrat by měl podle personálního ředitele Ferdinanda Valy dosáhnout 319 miliónů euro (cca 7,9 miliardy korun).

Firma nyní připravuje novou výrobní linku pro Škodu Octavii 3. generace, vyvíjí také světla pro připravované BMW řady 3 coupé či Mercedes-Benz třídy B.

Výběr článků

Načítám