Hlavní obsah

Jednání o zvýšení platů státních zaměstnanců zkrachovalo

Aktualizováno

Vláda se s odbory nedohodla na zvýšení platů státních úředníků od září. Kabinet chtěl zvýšit výdělky jen omezenému počtu státních zaměstnanců, a to o tři až pět procent. Podle odborů je to nedostatečné. Vláda je prý vydírala, že když na to nepřistoupí, nebude zvýšení vůbec.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Zvýšení platů má v kompetenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Článek

„Vláda nabídla zvýšení pouze u první tarifní tabulky. A to v první až sedmé platové třídě o pět procent, od osmé do dvanácté třídy o tři procenta, nad tuto hranici vůbec,“ řekl předseda úřednických odborů Pavel Bednář.

Do té první skupiny patří manuální profese, například školníci, uklízečky či kuchařky, do té druhé řadoví úředníci. Do dvanácté a vyšší platové třídy pak patří nejkvalifikovanější nebo nejvýše postavení úředníci.

„Vláda nám řekla, že pokud na to nepřistoupíme, tak nebude nic,“ dodal Bednář. Příští týden by se podle něj měla uskutečnit další schůzka. Pro další rok vláda nabídla růst objemů na platy o pět procent, s čímž také odbory nesouhlasí.

Návrh byl prosociální, tvrdí Rakušan

„Za vládu byl konsenzus v tom, že k tomuto kroku potřebujeme sociální dohodu,“ okomentoval to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ze strany vlády a ministerstev by na zářijové navýšení podle něj šlo až dvě miliardy navíc. „Toto bylo odbory odmítnuto a smeteno ze stolu,“ dodal.

Lidem, kterým by se zvýšily platy o pět procent, by to přineslo měsíčně navíc 925 korun, bylo by jich asi 173 500. U těch s tříprocentním navýšením by to bylo 870 korun, je jich 174 tisíc.

„Mně je to líto, protože jsme dlouho a zodpovědně hledali kompromis. Ten návrh byl prosociální. Úplně jsem nečekal, že to odmítnou,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s tím, že cílem bylo pomoci těm nejhůře placeným.

Navýšení o pět procent od příštího roku je podle něj dobrou zprávou pro státní zaměstnance včetně policistů a hasičů, protože jim platy porostou.

Odbory se sejdou v pondělí a budou zvažovat svůj další postup včetně případné stávky. „Mě ta razantní slova překvapila, protože jsme se snažili,“ dodal ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Označení nabídky za vydírání podle něj bylo za hranou slušnosti.

Státním zaměstnancům se musí přidat, přece nebudou na dávkách, říká odborář

Ekonomika

Výběr článků

Načítám