Hlavní obsah

Japonsko zvýšilo úrokové sazby, teprve podruhé za 17 let

Japonská centrální banka ve středu překvapivě zvýšila úrokové sazby. Jedná se teprve o druhé zvýšení od roku 2007, doby finanční krize. Čtvrtá největší ekonomika světa se tak po dobách záporných či nulových sazeb snaží vrátit k normální měnové politice, upozornil server BBC.

Foto: ČTK/AP

Vlajka na budově japonské centrální banky v Tokiu

Článek

Měnový výbor japonské centrální banky na závěr dvoudenního zasedání ve středu zvýšil základní úrokovou sazbu na zhruba 0,25 procenta z předchozího rozpětí nula až 0,1 procenta. Úroky jsou tak nyní na nejvyšší úrovni za 17 let.

Banka také rozhodla, že zpomalí tempo nákupu státních dluhopisů. Učinila tak další krok k normalizaci měnové politiky v době, kdy Japonsko bojuje s poklesem domácí měny.

PŘEHLEDNĚ: Co všechno od července zdražilo

Finance

Analytici očekávali, že se měnová politika měnit nebude. Poprvé japonská centrální banka úroky zvyšovala v březnu, kdy ukončila svoji politiku záporných úrokových sazeb.

Rozhodnutí je odrazem rostoucí důvěry centrální banky, že se podaří dosáhnout dvouprocentního inflačního cíle doprovázeného růstem mezd.

Zákonodárci vládnoucí strany vyvíjeli na banku tlak, aby zvýšila sazby, a zabránila tak poklesu jenu. Ten způsobil velký rozdíl ve výši úrokových sazeb mezi Japonskem a Spojenými státy. Vyšší úrokové sazby znamenají, že podnikatelé a domácnosti platí více za půjčky. Zvyšují se ale také úroky z vkladů.

Zvýšení úrokových sazeb je přesto překvapivé, protože ekonomika zůstává křehká a pokračuje krize životních nákladů. Slabý jen ale také zdražuje dovozy a zvyšuje náklady spotřebitelů.

Rozhodnutí navíc přichází v době, kdy se naopak americká centrální banka chystá úroky snížit. Chce tak zvrátit cyklus agresivního zvyšování sazeb, který způsobil posilování dolaru. Trhy nyní očekávají, že by ke snížení úroků mohlo dojít už v září.

ČNB drží už přes 40 tun zlata. Jeho cena může ještě růst

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám