Hlavní obsah

Japonci v panice vykupují rýži, regály jsou prázdné

V regálech mnoha japonských supermarketů chybí základní potravina, pro zemi vycházejícího slunce „posvátná“ rýže. Japonci v obavách z nedostatku rýži vykupují do zásoby, paniku podpořily i obrázky prázdných regálů na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Supermarkety v Japonsku žádají zákazníky, aby nakupovali jen jedno balení rýže na osobu.

Článek

„Regály s rýží v supermarketech jsou prázdné,“ popsala serveru ABC obyvatelka Tokia Mito Mitsuová. Popsala, že obešla celkem čtyři supermarkety a rýži nesehnala. Místo ní nakoupila těstoviny a chleba. Pro ni prý není změna jídelníčku na pár dní problém, někteří její sousedé to ale nesou hůř.

V supermarketech se objevily cedule, které žádají zákazníky, aby nakupovali jen jedno balení rýže na den a rodinu.

Inspekce zakázala prodej bonbonů s halucinogeny z muchomůrky červené

Ekonomika

Japonci začali panicky vykupovat rýži již v závěru měsíce srpna, a to v souvislosti s obavami z předvídaných zemětřesení a tajfunů.

Nákupy do zásoby podpořily i zprávy, že zásoby rýže v zemi jsou nejmenší od roku 1999, odkdy se srovnatelná data zveřejňují.

Místní média zmiňují mezi důvody slabší loňskou sklizeň rýže, klimatické změny a příliv zahraničních turistů.

Tento týden jednalo japonské ministerstvo zemědělství s farmáři a obchodníky o problémech v zásobování. Ministerstvo ujišťuje, že převis poptávky nad nabídkou není kritický.

Obchodníci připouštějí, že v současné době zvedají ceny rýže, což je podle nich jediný efektivní způsob, jak přibrzdit poptávku. Vláda i parlament debatovaly o uvolnění rýže ze státních zásob, nakonec ale úřady rozhodly, že k tomuto kroku zatím nepřistoupí. Plynulé zásobování rýží prý zajistí v průběhu měsíce nová letošní sklizeň.

Podle profesora Nakajaši Kazua, experta na krizovou psychologii z Kjótské univerzity, by nyní vláda měla v médiích informovat o zásobách a sklizni rýže včetně záběrů distribuce pytlů s rýží, aby veřejnost uklidnila.

„Dokud budou regály poloprázdné nebo budou obchody omezovat nákup na jedno balení rýže, tím víc se budou lidé snažit nakupovat do zásoby, dokud to jde,“ upozornil.

Dělat si zásoby potravin pro případ živelních katastrof je v Japonsku rozšířený zvyk, prázdné regály s rýží ale nebyly v posledních letech k vidění.

Japonsko samozřejmě může rýži dovážet z dalších zemí. Importuje se například rýže z Thajska. Japonci ale dávají přednost domácí rýži, protože obsahuje více škrobu a je výživnější.

Koupila jsem máslo za dvacku. V Polsku jsou potraviny stále výrazně levnější

Ekonomika
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám