Hlavní obsah

Jaký je nejvyšší důchod v Česku? Dvanáctkrát převyšuje ten průměrný

Rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším vypláceným důchodem v Česku dosahuje statisícové výše. Zatímco ten první se blíží ke čtvrt milionu měsíčně, ten druhý se pohybuje jen mírně v řádu stokorun. Vyplývá to z údajů, které Novinkám poskytla Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

„Nejvyšší důchod za prosinec 2023 byl ve výši 247 592 korun,“ sdělila Novinkám ČSSZ na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Podrobnosti o příjemci ovšem neuvedla.

V lednu se pak tato částka zvedla na 247 952 korun. V případě, že by příjemci bylo víc než 85 let, nárůst by činil dalších tisíc korun měsíčně. Samozřejmě za předpokladu, že by byl jeho příjemce stále naživu.

Průměrný důchod přitom v současnosti dosahuje 20 704 korun. Je tedy téměř dvanáctkrát nižší.

Průměrný důchod od ledna vzroste o 356 korun

Ekonomika

Nejnižší vyplácený důchod za prosinec byl ve výši 142 korun. „Upozorňujeme, že v tomto případě se jedná o takzvaný dílčený důchod, kdy jeho další část je vyplácena ze zahraničí,“ doplnila ČSSZ. Jinými slovy jeho příjemce pravděpodobně celý život pracoval v cizině, odkud mu plyne valná část jeho pravidelných příjmů v penzi.

Podrobnosti o příjemci nejvyššího důchodu správa sociálního zabezpečení odmítá sdělit s odkazem na ochranu osobních údajů. „Těžko říct, kdo by to mohl být. Ale pravděpodobně bývalý eurokomisař, europoslanec, dlouhodobý politik na úrovni prezidenta nebo nějaký bývalý vysoký manažer,“ uvedla předsedkyně Rady seniorů Lenka Desatová.

„Podnikatel to pravděpodobně nebude, ti spíše optimalizují výdaje,“ dodala. To koneckonců potvrzuje i případ šéfa hnutí ANO a jednoho z nejbohatších lidí v Česku Andreje Babiše. Ten měl předloni penzi okolo 22 tisíc korun.

V případě, že by se jednalo o manažera, musel by zastávat vedoucí pozici v některé z nejvýznamnějších firem. Desetina nejlépe placených ředitelů velkých společností si přitom loni vydělávala více než 657 tisíc měsíčně.

Ukrajinští uprchlíci a české důchody? Navzdory fámám ze sociálních sítí platí jasná pravidla

Řetězák

Lednový nárůst

V příštím roce by mohl nejvyšší vyplácený důchod – samozřejmě pokud bude stále vyplácen nebo nepřibude někdo s ještě vyšší starobní penzí – dosáhnout 249 216 korun.

Základní výměra, která je nyní na 4400 korun, totiž podle ministerstva práce a sociálních věcí stoupne o 290 Kč a ta procentní o 0,4 procenta. Průměrný důchod má dosáhnout výše 21 078 korun. Tedy z těch vyplácených ČSSZ, důchody vyplácené resorty vnitra, obrany či spravedlnosti bývají o pár tisíc vyšší.

Jen pro srovnání: v sousedním Polsku je letos nejvyšší vyplácený důchod 43 400 zlotých, tedy zhruba 258 490 korun a pobírá ho senior ze Zabrze ve Slezském vojvodství, který nepřetržitě pracoval 62 let.

Nejvyšší důchody jsou v Norsku

Nejnižší důchod tam dostává starší paní z Legnice v Dolnoslezském vojvodství, která byla zaměstnána v životě pouze jeden den. Dosahuje 43 grošů, tedy asi dvě koruny šedesát haléřů. To ovšem u nás není možné, pro výplatu důchodu je třeba platit pojištění alespoň 35 let.

Nejvyšší důchodovou dávku přitom podle investiční platformy Portu pobírají důchodci v Norsku. Ti dostávali v roce 2022 v přepočtu přes 46 tisíc korun. Za norskými důchodci následovali švýcarští penzisté s důchodem téměř 44 tisíc Kč a dále obyvatelé Spojených států s částkou přes 38 tisíc korun.

Vláda zjednodušila narovnání penzí pro členy protikomunistického odboje

Domácí

Výběr článků

Načítám