Hlavní obsah

Jak zabezpečit chalupu před zimou? Vypněte vodu, vyfotografujte cennosti

Dlouhé podzimní večery provázené pošmourným počasím vedou řadu chatařů a chalupářů k tomu, že raději zůstávají ve městech. Svá letní sídla by přitom měli zabezpečit nejen před zloději, ale také před nehodami či drobnou zvěří, která dokáže způsobit i desetitisícové škody.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

„Nejčastějšími nepříjemnými událostmi jsou prasklá vodovodní potrubí. Před finálním podzimním odjezdem by proto lidé měli vypnout přívod vody a vypustit ji z potrubí, aby náhlé přechody mezi mrazem a oteplením nezpůsobily jeho popraskání,“ konstatovala Lenka Růžková z pojišťovny Uniqa. V interiéru lze takové nemilé patálii zamezit tím, že se topení nastaví na mírnou temperaci.

Další častou událostí, jež dokážou rekreační nemovitost zlikvidovat, jsou požáry. Výrazně se jim dá předejít kontrolou spalinových cest a bezpečným uspořádáním věcí kolem kamen a krbů, pokud budou lidé v chladu topit. Pomoci může i hlásič požáru, který lze propojit on-line s mobilním telefonem.

Inflace se dostala na 2,6 procenta, ceny potravin letos poprvé vzrostly

Ekonomika

„Pokud je napájen bateriově, vyměňte před zimou baterie. Odpojte také elektrospotřebiče, u nichž je to možné,“ upozornila Růžková. Čidla lze využít třeba i pro případ vytopení.

Odborníci také radí v celém objektu mezi místnostmi zavřít dveře pro případné vniknutí malého zvířete, aby mělo omezený pohyb. V okolí chaty by nemělo zůstat žádné nářadí nebo předměty, které by do ní umožnily vstup shora, například přes balkonové dveře v patře.

Základem ochrany před zloději jsou tradiční mechanické zabezpečovací prvky. Doporučuje se investice do viditelných ochranných prvků, které je mohou odradit už na první pohled. Třeba bezpečnostních dveří, mříží na oknech nebo uzamykatelných okenic. „Cenné předměty by neměly být viditelné zvenku ani přes okna či průhledy,“ radí Jiří Váchal ze společnosti Broker Consulting.

Stav nemovitosti i interiéru by si měli lidé před odjezdem vyfotografovat, aby bylo pro případnou pozdější potřebu zřejmé, v jakém stavu místo opouštěli. „Rovněž si pořiďte fotodokumentaci všech dražších předmětů, včetně případných výrobních čísel. V případě nepříjemné události tak bude možné lépe prokázat vzniklou výši škody,“ řekla Růžková.

Ohlídejte si výši limitů

Základní pojištění nemovitosti přitom obvykle pokrývá rizika, jako jsou požáry, blesky nebo vichřice. Chataři a chalupáři, kteří si vybavují chaty dražším vybavením, by si vedle pojištění nemovitosti měli sjednat také pojištění domácnosti. Pod něj totiž spadá vše, co není pevně spjato se zemí a může se stát cílem zlodějů.

„Kvalitní nastavení pojištění domácnosti by si měli pohlídat především ti, kteří mají v chatě či chalupě dražší vybavení. Jestli má toto vybavení vyšší hodnotu, doporučujeme jej specifikovat ve smlouvě,“ uvedl Váchal. Pokud přitom lidé chatu dostatečně nezabezpečí, pojišťovna může podle něj snížit pojistné plnění nebo škodu neuhradí vůbec. Je vhodné i pojištění odpovědnosti, kdyby například strom ze zahrady spadl na sousedův dům.

Hlídat je třeba i to, jaké má člověk nastavené u pojištění limity. „V uplynulých letech se do cen nemovitostí promítnuly stoupající ceny stavebního materiálu a prací, stejně tak i ceny energií a dopravy. Je proto nezbytné u starších smluv úroveň krytí aktualizovat, aby pojištění v případě škody poskytlo prostředky potřebné pro obnovu,“ zakončil Zdeněk Hruška z pojišťovny Uniqa.

Vláda chce dostat Česko mezi nejsilnější ekonomiky Evropy. Firmy jsou skeptické

Ekonomika

Výběr článků

Načítám