Hlavní obsah

Jak vybrat sluneční brýle, které zrak nepoškodí, ale ochrání

Kontrolní akce České obchodní inspekce odhalila v Ústeckém a Libereckém kraji pochybení až u 90 procent slunečních brýlí. Ty by totiž neměly být pouze módním doplňkem, ale především ochranným prostředkem proti UV záření. Dlouhodobé nošení těch nekvalitních může způsobit bolesti hlavy a pálení, ale i nevratné poškození očí.

Foto: Profimedia.cz

Sluneční brýle je nejbezpečnější nakupovat v kamenných optikách, kde jejich funkčnost mohou přeměřit.

Článek

V případě, že někdo nosí sluneční brýle bez řádné ochrany před UV zářením, je to v podstatě stejné, jako by nenosil žádné.

„Akutními projevy nadměrného vystavení očí slunečnímu záření mohou být pálení očí, pocity suchého oka, svědění, přechodně rozmazané vidění. Tyto symptomy mohou přejít v zánět spojivek, rohovky či víčkových okrajů,“ uvedl Jiří Žaloudek ze Společnosti českých optiků a optometristů (SČOO). Riskem je ale i dřívější nástup šedého zákalu.

Podle optiků a obchodní inspekce se ale za předpokladu, že prodejce uvádí pravdivé údaje, dá poznat, zda brýle oči skutečně ochrání.

Inspektoři kontrolovali sluneční brýle. Skoro 90 procent neprošlo

Ekonomika

O spolehlivosti výrobce svědčí už to, zda jsou na výrobku uvedeny všechny důležité informace, například certifikace EU značená na brýlích jako CE, kategorie filtru a výše UV filtru. Základem je i uvedení samotného výrobce, který by měl přiložit návod k použití a pokyny pro údržbu.

Správná kategorie filtru

„Kromě UV filtru je důležitá také vhodně zvolená kategorie slunečního filtru a výběr odstínu s ohledem na převažující aktivity,“ vysvětlil prezident SČOO Václav Antonín.

Kategorie filtru by měla být na straně obruby nebo přímo na brýlovém skle.

„Podle propustnosti světla jsou označeny číslem od nuly do čtyř. Kategorie nula a jedna jsou vhodné na celodenní nošení a jedná se spíše o módní brýle. Kategorie dva a tři mají dobrou ochranu proti slunečním paprskům a jsou ideální pro slunečné dny,“ sdělil člen Živnostenskě komory českých očních optiků (ŽKČOO) Martin Suder.

Kategorie dva a tři jsou také ideální pro řidiče. Do extrémně slunečných podmínek, jako jsou opalování u moře či vysokohorská turistika, se hodí sluneční brýle s kategorií filtru čtyři.

Barevná skla vždy neochrání

„Co se týče barvy, poskytují dobré zobrazovací vlastnosti odstíny šedé, hnědé, oranžové a zelené. Ovlivnění barevné kvality vidění je tady minimální, či dokonce s pozitivním efektem,“ vysvětlil Antonín.

Některá módní skla v barevných odstínech mají spíše estetický než ochranný efekt.

Naprosto základním předpokladem pro funkčnost brýlí je také UV filtr, který by měl být alespoň 400 nanometrů. Ten si můžete ve většině optik nechat přeměřit.

„Dobré sluneční brýle by měly mít kvalitní obrubu, a to nejen proto, aby více vydržely, ale aby například nezpůsobovaly alergii nebo nekorodovaly,“ dodal Suder.

Anketa

Jak často si kupujete sluneční brýle?
Několikrát do roka
5,7 %
Tak jedny ročně
11,2 %
Jednou za pár let
57,8 %
Sluneční brýle nenosím.
25,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6538 čtenářů.

Variantou pro brýle, které mohou při sportech spadnout z očí, jsou například kontaktní čočky s UV filtrem.

„S rizikem nekvalitních brýlí se můžou lidé setkat u stánkových prodejců, v supermarketech, drogeriích, ale především na internetu,“ dodal Petr Daněk z ŽKČOO.

Nejlepší je proto sluneční brýle vybírat přímo v kamenných optikách, kde odborník zákazníkovi poradí a funkčnost brýlí na požádání přeměří.

Evropané si připlatí. Apple nasadil u Vision Pro vyšší cenovku než v USA

Hardware

Výběr článků

Načítám