Hlavní obsah

Jablka ze samosběru mohou být násobně levnější než v obchodech

Více než tři čtvrtiny úrody nejoblíbenějšího tuzemského ovoce zničily jarní mrazy. Nejen česká jablka tak budou letos vzácným zbožím. Průměrná cena konzumních jablek v červenci stoupla na 37 korun, ceny některých odrůd se ale pohybují i okolo 60 až 90 korun za kilo. Variantou může být až několikanásobně levnější samosběr.

Foto: Profimedia.cz

Jablka je vhodné skladovat při teplotě do 4 °C, v tmavém a vlhkém prostředí

Článek

Zatímco začátkem července stála v supermarketu Tesco červená konzumní jablka 30 korun, dnes už jsou o čtvrtinu dražší.

Podle aktuální nabídky řetězců i statistického úřadu je průměrná cena konzumních jablek zhruba 37 korun za kilo. Ještě v květnu to bylo o pět korun méně.

„Oproti loňsku se cena kilogramu jablek zvýšila v některých případech o desítky procent, takže v některých obchodech či na farmářských trzích stojí kilogram jablek i 80 korun. K dalšímu zdražení jablek možná ještě dojde, nicméně stávající ceny jsou podle mě na hranici únosnosti toho, co je ochoten náš spotřebitel za jablka zaplatit,“ sdělil Novinkám agrární analytik Petr Havel.

Samosběr se vyplatí

Mnohem ekonomičtější variantou, jak pořídit jablka na zimní sezonu, mohou být samosběry, které většinou probíhají od srpna do října.

„Česká jablka, která se nyní sklízí, budou nabízena především přímo na farmách pěstitelů. Tam ceny jablek výrazně neporostou,“ uvedl předseda Ovocnářská unie České republiky Martin Ludvík.

Ceny samosběru jsou různé, v závislosti na odrůdě i oblasti. Mohou být ale i pětinásobně nižší než ceny supermarketů.

Například v sadech Bílé Podolí na Kutnohorsku se cena samosběru pohybuje od 8 do 15 korun za kilogram. Sklízí se tam aktuálně čtyři různé odrůdy a zájem je takový, že sadaři museli zavést rezervační systém.

Sady jsou veřejnosti otevřeny pro samosběr například v Životicích u Havířova, kde stojí jablka 15 až 35 korun podle odrůdy, kterých sad nabízí hned šest.

V nedalekých Lučických sadech spustil tento víkend samosběr i pěstitel Eduard Kozák. „Jablka prodáváme za 25 korun za kilo. Lidé to milují, líbí se jim, že si mohou jablka vybrat, utrhnout si je čerstvá. Ti starší si u toho vzpomenou na dětství a děti jsou rády, že mohou být místo supermarketu na čerstvém vzduchu,“ řekl Kozák.

„Jablka jsou navíc chutnější než ta, která byste za podobnou cenu v akci pořídili v supermarketu,“ doplnil.

Otevřené jsou i sady ovocnářství Janstva ve Velkých Bílovicích nebo rodinná farma Lička v Sedlnici.

Jablka podražila, kilo stojí běžně kolem 50 korun

Ekonomika

V některých sadech není co sbírat

Spousta sadů ale samosběry nespustí, nemají totiž dost jablek. Týká se to hlavně těch v Čechách.

„Mrazové poškození se projevilo u všech druhů pěstovaného ovoce. Květnové krupobití pak způsobilo totální zničení zbytku úrody. Samosběry letos nebudou,“ sdělilo na svých stránkách Zemědělské družstvo Libčany.

Podobných oznámení lze na internetu nalézt více. Ovocnáři přirovnávají situaci ke kalamitě, letošní sklizeň ovoce se podle odhadů propadne o 77 procent oproti pětiletému průměru.

„Vzhledem k tomu, že na trhu bude chybět také část produkce z obvykle levného Polska, kde škody z mrazů byly kolem dvaceti procent, budou dovážená jablka také dražší,“ uzavřel Havel.

Pokles samosběrů je však zapříčiněn i tím, že plochy sadů se za posledních deset let snížily o více než třetinu.

Peníze dostanou i nepojištění. Vláda rozdělí půlmiliardovou kompenzaci za pomrzlé sady

Ekonomika
Související témata:
Samosběr jablek

Výběr článků

Načítám