Hlavní obsah

Investoři podpořili český online antikvariát 100 miliony korun na růst v Německu a Rakousku

Český online antikvariát Knihobot získal dosud největší investici na další rozvoj. Celkem čtyři miliony eur, tedy v přepočtu 100,7 milionu korun, chce využít na rozšíření svého podnikání v zahraničí, hlavně na trzích v Německu a Rakousku. Tam firma expandovala loni pod názvem Bookbot.

Foto: archív firmy

Největší český online antikvariát získal investici na další rozvoj.

Článek

Knihobot funguje jako internetový knižní secondhand. Lidé skrze něj mohou prodávat a nakupovat použité výtisky. Společnost v loňském roce zvýšila tržby na 301 milionů korun. To je takřka o 120 milionů více než o rok dříve. Letos má jeho zakladatel Dominik Gazdoš cíl obrat zdvojnásobit.

„S pětiprocentním podílem na celém českém knižním trhu jsme ukázali, že second hand může být první volbou,“ uvedl Gazdoš. Investoři jeho start-up aktuálně odhodnotili na 20 milionů eur, tedy asi 500 milionů korun.

České kosmické startupy mohou do začátku září žádat o podporu až pět milionů

Věda a školy

Peníze do Knihobotu nyní investovala skupina Miton a fond Genesis Growth Equity Fund I, který je zaměřený na investice do menších a středně velkých společností.

„Přesvědčila nás jasná vize na velkém trhu,“ komentoval rozhodnutí Ondřej Pernica, Investment Manager Genesis Growth Equity Fund I. Peníze do firmy fond vložil i kvůli silné dvojici zakladatelů a jejich snaze službu zlepšovat.

Pro investory je atraktivní také celkově rostoucí odvětví obchodu s použitým zbožím. Například trh s už čtenými knihami generuje roční tržby kolem šesti miliard dolarů, tedy v přepočtu asi 136 miliard korun.

Asi čtvrtina tržeb pochází z Německa. Právě na to se nyní chce Knihobot zaměřit. Podle Gazdoše tam mimo jiné plánuje otevřít první kamennou pobočku.

Když máte volno, zaměstnavatele ignorujte. Britská vláda chce zavést „právo vypnout“

Ekonomika

Výběr článků

Načítám