Hlavní obsah

Intel o dva roky odložil stavbu továren na čipy v Německu a Polsku

Americký výrobce čipů Intel zhruba o dva roky odložil výstavbu továren na čipy v německém Magdeburku a v polské Vratislavi. Podle médií to uvedl šéf společnosti Pat Gelsinger. Firma se potýká se ztrátami a snižuje náklady. Na východě Německa, kde je vyšší nezaměstnanost, mělo díky Intelu vzniknout asi 3000 pracovních míst a Magdeburk se měl vedle Drážďan stát centrem čipového odvětví.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Největší světový výrobce počítačových čipů plánoval postavit ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko původně dvě továrny na výrobu čipů. Slavnostní položení základního kamene bylo naplánováno na letošní rok. Firma investici odhadovala přibližně na 30 miliard eur (755 miliard Kč). Německá vláda loni přislíbila projekt podpořit částkou 9,9 miliardy eur, zelenou od Evropské komise (EK) ale ještě nedostala.

Německý ministr financí Christian Lindner vzápětí na síti X vznesl požadavek, aby se nevyužité prostředky použily na sanování miliardové díry v německém státním rozpočtu. „Cokoli jiného by nebyla odpovědná politika,“ napsal.

S Gelsingerem telefonicky hovořil sasko-anhaltský ministerský předseda Reiner Haseloff. Místní ministr hospodářství Sven Schulze s projektem stále počítá. „Společnost Intel je i nadále odhodlána projekt realizovat, i když se zpožděním. To je pro nás všechny důležitá zpráva,“ řekl agentuře DPA.

Intel dostane od americké vlády téměř 20 miliard dolarů na podporu výroby čipů

Ekonomika

Gelsinger ještě před několika měsíci prohlašoval, že v Magdeburku se budou používat nejmodernější výrobní postupy, kterými chce Intel dohnat své úspěšnější konkurenty. Společnost se však potýká s finančními problémy, a proto byla nucena někde škrtat. Rozhodla se upřednostnit domácí trh. Gelsinger potvrdil investice v amerických státech Ohio, Arizona, Oregon a Nové Mexiko.

Zároveň také oznámil, že Intel dá na dva roky k ledu plány na výstavbu továrny v Polsku. Do projektu ve Vratislavi plánoval investovat 4,6 miliardy dolarů (104 miliard Kč). Mělo jít o největší investici v Polsku za desítky let, která by vytvořila 2000 pracovních míst. Evropská komise už Varšavě schválila i státní podporu za 7,4 miliardy zlotých (43,5 miliardy Kč).

Intel už letos odložil práce na novém výzkumném a vývojovém centru ve Francii. Zmrazil také projekt továrny v Itálii.

Gelsinger podle agentury Reuters v pondělí napsal zaměstnancům, že Intel získal jako zákazníka firmu Amazon Web Services (AWS), což je cloudová divize americké internetové společnosti Amazon. Budou společně investovat do vlastních návrhů čipů v rámci několikaleté dohody v hodnotě několika miliard dolarů.

Akcie Intelu po skončení pondělního obchodování na zprávu o chystaných změnách zareagovaly růstem zhruba o osm procent.

Největší pokles akcií za 24 let. Kdysi dominantní Intel dál skomírá

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám