Článek
Stopku dostaly i další tři šarže, které vykazovaly jakostní závady a prodejci je rovněž museli stáhnout z pultů. Důvodem byly nepříjemná a hořká chuť, objevené nečistoty nebo nepřirozeně zbarvená semena. Z 24 kontrolovaných šarží jich 23 pocházelo z tuzemska, jedna šarže byla původem z Maďarska.
„Důvodem kontrolní akce byly indicie z trhu, že někteří výrobci mohou mísit potravinářský mák s levnějším technickým, který je primárně určen pro farmaceutickou výrobu,“ vysvětlil Kopřiva.
Vzorky s nadměrným množstvím morfinu pocházely od společností Encinger z Bratislavy a Essa z Českých Budějovic. Limit morfinu stanovený ministerstvem zdravotnictví pro potravinářský mák nesmí přesáhnout 43 miligramů za kilogram.
Mák od firmy Encinger, který inspektoři odebrali v prodejně společnosti Ahold Czech Republic v Jindřichově Hradci, obsahoval 78,8 miligramu. Původem maďarský mák od společnosti Essa odebraný v Jednotě, spotřební družstvo Plasy, v Kralovicích obsahoval 88,1 miligramu na kilogram.