Článek
Podle Kopřivy si inspekce pro testy vybrala předvánoční období, kdy zájem o tento druh vín kulminuje.
U tří vzorků nebyly dodrženy jakostní požadavky, vína nepřirozeně páchla a chutnala. Ve dvou případech, konkrétně u značek Vino Spumante dolce a Sovetskoe Igristoe z Itálie, za to mohla silná oxidáza, kterou způsobuje styk vína se vzdušným kyslíkem. Polské Rossijskoe Igristoe zapáchalo po mléčném kvašení, které způsobily nežádoucí biologické procesy.
Dvě vína obsahovala nadlimitní množství kyseliny citrónové, a to polský výrobek Chante a Jantarnoe Igristoe. U druhého nejenže nebyla uvedena země výroby, ale ještě obsahoval více cukru, než odpovídá avizovanému polosladkému vínu.
Další prohřešky se týkaly například vyššího tlaku v lahvi, než povoluje limit, pět vzorků mělo na etiketě nedostatečné informace, ať už šlo o zemi původu, či o obsah cukru. Tři vína byla nepovoleně označena jako přírodní.
Pět šarží nevyhovujících vín zakázala inspekce uvádět do oběhu a s jejich prodejci zahájí správní řízení o uložení sankce. Taktéž uložila 11 opatření k nápravě, například k přeznačení vína.