Hlavní obsah

Inspekce našla listerii u salátů firmy z Ostravy

BRNO

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před konzumací dvojice salátů od ostravské firmy Gastroton, které obsahují nadlimitní výskyt bakterie listerie. Varování se týká dvou šarží vlašského a pařížského salátu s dobou trvanlivostí do 4. října. Inspekce nařídila firmě saláty stáhnout z prodeje a až do odvolání zakázala další výrobu.

Článek

Nadlimitní množství bakterie listeria monocytogenes prokázaly laboratorní testy ve 130gramových baleních obou salátů vyrobených v provozovně v ulici Dvouletky v Ostravě-Hrabůvce. Podle mluvčího SZPI Iva Klemeše šlo celkem o 60 kilogramů salátu.

"Zákaz lahůdkářské výroby v takovém případě platí až do doby, než výrobce předloží inspekci prokazatelné důkazy o bezpečné výrobě potravin," řekl Klemeš.

Loni onemocnělo listeriózou 80 lidí a 14 jich zemřelo. Epidemie vrcholila loni v listopadu, kdy bylo 20 onemocnění, a v prosinci, kdy bylo 19 případů. Epidemie zasáhla prakticky polovinu republiky, konkrétně 39 okresů ve všech 14 krajích.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce muselo loni kvůli listerii ukončit činnost 12 provozoven. Další desítky byly nuceny provést důkladnou očistu výrobních provozů.

Listerie je běžně v půdě, prachu, povrchových vodách či na rostlinách. Přítomnost této bakterie ale ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou, například po transplantaci, a u lidí s rakovinou či HIV/AIDS. Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan.

Související články

Výběr článků

Načítám