Článek
Podle testů se bakterie nacházely v salátu Rumcajs se spotřebou do 3. listopadu a také v Pochoutkovém salátu s trvanlivostí do 4. listopadu.
"Spotřebitelé mohou mít tyto saláty ještě doma, proto jim nedoporučujeme jejich konzumaci,“ uvedla mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Podle ní se jedná o firmu lokálního významu.
LISTERIÓZA
Co je listerióza
Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.
Koho postihuje?
Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.
Příznaky
Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.
Jak se bakterie dostane do jídla?
Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.
Výrobce musí nyní provést kompletní sanitaci provozovny. Bezpečnost prověří další kontrola. "Za účelem zjištění kontaminace budou také analyzovány všechny suroviny, z nichž byly uvedené saláty vyrobeny,“ dodala mluvčí.