Hlavní obsah

Inflace v USA v září zvolnila, ale čekal se výraznější pokles

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v září zpomalilo na 2,4 procenta z 2,5 procenta v předchozím měsíci. Inflace se tak nachází nejníže od února 2021. V tiskové zprávě to ve čtvrtek oznámilo americké ministerstvo práce. Pokles inflace byl ale o něco mírnější, než očekávali analytici. Ti v anketě agentury Reuters předpovídali zpomalení meziročního růstu cen na 2,3 procenta.

Foto: Hannah Beier, Reuters

Zelenina v obchodě ve Philadelphii

Článek

Údaje o inflaci zřejmě nezmění očekávání, že americká centrální banka (Fed) příští měsíc přikročí k dalšímu snížení úrokových sazeb. Vyhlídky na listopadovou redukci úroků podpořila čtvrteční zpráva o překvapivě silném přírůstku počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA.

V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny v září zvýšily o 0,2 procenta, zatímco analytici čekali nárůst o 0,1 procenta. Meziroční míra takzvané jádrové inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny energií a potravin, se zvýšila na 3,3 procenta ze srpnových 3,2 procenta. Analytici předpokládali, že zůstane bez změny.

Fed v září přikročil k prvnímu snížení úroků za více než čtyři roky, svou základní sazbu zredukoval o půl procentního bodu do rozpětí 4,75 až 5,00 procenta. Centrální banka se uvolňováním měnové politiky snaží podpořit domácí ekonomiku. Před zářijovým snížením se základní sazba nacházela v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což byla nejvyšší úroveň od roku 2001. Na tuto úroveň se vyšplhala v důsledku snahy Fedu dostat pod kontrolu inflaci. Vysoké náklady na půjčky obvykle zmírňují inflační tlaky, ale zároveň podkopávají hospodářský růst.

Americké ministerstvo práce ve čtvrtek rovněž oznámilo, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden vzrostl o 33 000 na 258 000. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od loňského srpna. Překonal rovněž očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 230 000. Údaje by mohly signalizovat potíže amerického trhu práce, podle některých analytiků ale nárůst počtu nových žadatelů o podporu souvisí s hurikány v USA a s propouštěním ve společnosti Boeing.

Inflace se dostala na 2,6 procenta, ceny potravin letos poprvé vzrostly

Ekonomika

Výběr článků

Načítám