Hlavní obsah

Inflace v Maďarsku je 17,6 procenta, klesá šestý měsíc po sobě

Budapešť

Meziroční míra inflace v Maďarsku se v červenci snížila na 17,6 procenta z červnových 20,1 procenta. Pokles tak vykázala už šestý měsíc za sebou, oznámil v úterý maďarský statistický úřad. Nejvýše vystoupala inflace v zemi v lednu, kdy se vyšplhala na 25,7 procenta, což byla nejvyšší úroveň od roku 1996. Maďarsko se v poslední době potýká s nejvyšší inflací v Evropské unii. Ekonomové očekávali pokles pod 18 procent. V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny vzrostly o 0,3 procenta.

Foto: Magyar Távirati Iroda (MTI)

Ilustrační foto

Článek

Ceny potravin v Maďarsku se v červenci meziročně zvýšily o 23,1 procenta, jejich růst nicméně zpomalil z červnových 29,3 procenta. Cena chleba vzrostla o 26,7 procenta, cena vajec o 30,7 procenta a ceny mléčných výrobků o 29,5 procenta.

Vláda dříve ve snaze zmírnit inflaci snížila ceny řady základních potravin, včetně vepřového masa, oleje na vaření a mouky. Platnost těchto cenových limitů vypršela po 1. srpnu. V porovnání s červnem se ceny potravin snížily o 0,9 procenta.

Ceny energií pro domácnosti meziročně vzrostly o 35,7 procenta. Cena plynu stoupla o 47,2 procenta a cena elektřiny o 26 procent.

V Maďarsku končí zastropování cen potravin. Nastupují povinné slevy

Ekonomika

Vláda premiéra Viktora Orbána usiluje o snížení inflace, zároveň se však snaží podpořit ekonomiku, která se nachází v technické recesi. Maďarská centrální banka na konci července předpověděla, že inflace do konce roku klesne výrazně pod deset procent. Maďarský ministr financí Mihály Varga pak v polovině července uvedl, že inflace by se pod deset procent mohla dostat v listopadu.

Maďarská centrální banka se předloni v červnu stala první centrální bankou v Evropské unii, která začala od vypuknutí pandemie covidu-19 zvyšovat náklady na úvěry. Krátce po ní zahájila zvyšování úrokových sazeb také Česká národní banka (ČNB). Základní úroková sazba v Maďarsku zůstává od loňského září na 13 procentech. ČNB od loňského června drží svou základní úrokovou sazbu na sedmi procentech.

V červnu byla v ČR meziroční inflace 9,7 procenta, což je nejnižší hodnota od prosince 2021. Údaje o červencové inflaci zveřejní Český statistický úřad (ČSÚ) ve čtvrtek.

Inflace zpomaluje, dostala se pod devět procent, shodují se analytici

Ekonomika

Výběr článků

Načítám