Hlavní obsah

Ikea spouští bazar svého použitého nábytku

Nábytkový řetězec Ikea vytáhl do boje proti online bazarům. Spouští totiž vlastní tržiště, kde si budou zákazníci mezi sebou prodávat jeho second-hand zboží. Pilotní projekt bude švédská společnost testovat do konce roku v Madridu a Oslu, časem by ale chtěla platformu s názvem Ikea Preowned rozšířit po celém světě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tento sen se rodí už nějakou dobu. Jako Ikea jsme v pozici, kdy můžeme dělat pokročilejší a skvělé věci. Panuje zde neuvěřitelná důvěra ve společnost, která se vyvíjí v digitální oblasti,“ řekl Financial Times (FT) Jesper Brodin, generální ředitel společnosti Ingka, jež je hlavním provozovatelem obchodů Ikea.

Nové tržiště je součástí několikaleté transformace Ikey, která se mění z maloobchodního prodejce mimo město na společnost nabízející online prodej, obchody v centru města a dodatečné služby jako třeba montáž zakoupeného nábytku.

Ikea už dnes v malé míře nakupuje použitý nábytek od zákazníků a dále ho prodává ve svém obchodě. Nová platforma je však ambicióznější a cílí na trh, kdy si zákazníci budou použité zboží mezi sebou prodávat napřímo, což je oblast, kde má podle Brodina Ikea vyšší podíl na trhu než v prodeji nového nábytku.

IKEA bude platit skutečným lidem za práci ve virtuálním obchodě

Ekonomika

Pomocí umělé inteligence

Platforma funguje tak, že prodávající zadá do systému svůj produkt, doplní k němu vlastní fotografie a prodejní cenu, zatímco databáze Ikey poháněná umělou inteligencí k tomu dodá vlastní propagační obrázky a velikosti. Kupující si nábytek vyzvedne přímo od prodávajícího, který má potom dvě možnosti: vybrat hotovost, nebo obdržet voucher do Ikey o stejné hodnotě s bonusem 15 procent.

Populární prodejce nábytku chce tímto krokem konkurovat již zavedeným podobným platformám. „Na platformách, které už fungují, velmi často existuje monopol nebo oligopol,“ řekl Brodin při zmínce o eBay nebo digitálních inzertních službách, jako je Gumtree ve Velké Británii nebo Finn v Norsku. Například právě Finn nabízí jen v Oslu 8700 položek z Ikey.

Symbolický poplatek

Možnost nabízet na platformě Ikea produkty bude nejprve zdarma, Brodin ale přiznal, že časem si společnost možná bude účtovat „symbolický, skromný poplatek“.

Ikea v minulosti testovala prodej svého nového nábytku prostřednictvím třetích stran, platforma Preowned je ale prvním vpádem na trh s použitým zbožím, což je zároveň v souladu s cílem firmy stát se do roku 2030 „cirkulárním a klimaticky pozitivním“, dodal FT.

IKEA stahuje nebezpečné powerbanky, mohou způsobit požár

Internet a PC
Související témata:

Výběr článků

Načítám