Hlavní obsah

Hypotéky nepatrně zlevnily, průměrná sazba klesla na 5,38 procenta

Průměrná sazba hypoték na počátku září nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta. Zůstala na nejnižší úrovni od května předloňského roku. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu.

Článek

Za rok a půl průměrná sazba klesla přesně o jedno procento. Česká národní banka snížila ve stejném období svoji klíčovou sazbu o 2,5 procentního bodu. Za poslední čtyři měsíce klesla průměrná sazba o 0,19 procentního bodu.

„Naplňuje se pesimistická předpověď, že na konci roku se budou sazby hypoték pohybovat nad čtyřmi procenty. Je čím dále pravděpodobnější, že se budeme spíše blížit k pěti procentům. Na druhou stranu vyšší sazby hypoték mohou mít pozitivní vliv na vývoj cen nemovitostí. Pokud by totiž sazby klesaly rychleji, zvýšil by se zájem o nové hypotéky a tím by i rostla cena nemovitostí,“ uvedl hypoteční analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Předčasné splacení hypotéky může brzy stát i desetitisíce korun

Ekonomika

Po prázdninách některé banky podle něj sáhnou k akčním pobídkám a část z nich bude mít jistě i podobu snížené základní sazby. „Konkurenční boj je tak dalším důvodem, který by mohl hnát úrokové sazby níže,“ dodal vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select Tom Kadeřábek.

Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Podle hypotečního specialisty Bidli Daniela Horňáka je hlavním důvodem stagnace sazeb přehlcení bank, které nestíhají zpracovávat obchody, a doba schválení hypotéky se rapidně prodlužuje. „V této situaci nedává smysl sazby snižovat a banky si to moc dobře uvědomují,“ doplnil.

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti, při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,38 procenta, byla v září 21 248 korun. Od začátku letošního roku klesla o 1341 korun.

Bartoš získal spojence. Miliardy na byty chtějí Starostové i lidovci

Domácí
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám