Článek
U firmy Zvičinské uzeniny a lahůdky v závodě Bílá Třemešná byla bakterie zjištěna v uzenářském salátu. Ten byl vyroben 18. prosince a má datum spotřeby do 2. ledna. Firma podle ředitele Krajské hygienické stanice Ivana Kučery okamžitě přerušila výrobu a zahájila kompletní sanitaci výrobny. "Dále stahuje tento výrobek z tržní sítě a provede další opatření ke zjištění příčiny kontaminace," uvedl Kučera.
Listerii objevili hygienici i v hermelínovém a vitamínovém salátu, který vyrábí společnost Gurmán plus. Ta dodává lahůdky pouze pro obslužný úsek obchodního domu Tesco v centru Hradce Králové. "Výrobna po našem upozornění okamžitě pozastavila výrobu a bylo přistoupeno k nápravným opatřením včetně komplexní sanitace. Závadné dva druhy salátů budou znovu vyráběny až poté, co bude zjištěna příčina kontaminace," uvedl Kučera.
Čtěte více |
TÉMA: listerióza v ČR |
Celkem hygienici v Královéhradeckém kraji v minulých dnech zkontrolovali 12 významnějších lahůdkářských výroben a odebrali v nich 21 vzorků.
Bakterii objevili hygienici i na jihu Moravy
Listerii objevili i pracovníci jihomoravské veterinární správy a to v salámech, paštikách a salátech vyráběných na jižní Moravě. Její přítomnost prokázaly vzorky u tlačenky firmy Rezpo Břeclav, u játrového salámu firmy Dobrá masna Kyjov, a bruselské paštiky firmy R Food Tetčice. Závadné výrobky se podle ředitele odboru veterinární hygieny Krajské veterinární stanice pro Jihomoravský kraj Josefa Veleckého nedostaly do prodejní sítě.
U jednoho výrobce salátů přítomnost listerie prokázaly také testy v surovině dodavatele, která je podstatnou složkou výrobku. "Z toho vyplývá, že nález listerií ve výrobku není jednoznačně zaviněn výrobcem lahůdek, protože nositelem zárodků listeria může být právě surovina od dodavatele," uvedl Velecký.
Jihomoravští veterináři odebrali celkem 75 vzorků. Výrobcům, u nichž bakterii objevili, zakázali konkrétní produkty vyrábět. "Dále na jejich náklady provedeme další dodatečné kontroly s odběry vzorků až do doby, dokud nebude jednoznačně prokázáno zvládnutí výrobního procesu," dodal Velecký. Lahůdkářům hrozí až milionová pokuta.
Předminulý týden objevili nebezpečnou bakterii v sýru Baladur od západočeské společnosti Prom-prodej a také v hermelínovém a pochoutkovém salátu výrobců Lahůdky-Palma Praha a Nové lahůdky Sixta z Ostravy. [celá zpráva]