Hlavní obsah

Huť Liberty začala rozdávat výpovědi, do konce října odejde 1600 lidí

Ostrava

Zkrachovalá huť Liberty Ostrava, která je v úpadku, začala s rozdáváním výpovědí. Během dvou měsíců ji opustí 1600 zaměstnanců. Lidé si mohou vybrat, zda dodrží dvouměsíční výpovědní lhůtu, nebo odejdou hned.

Foto: Pavel Karban

Zaměstnanci Liberty Ostrava čekají ve frontě na podání žádostí o vyplacení náhradní mzdy od státu

Článek

Kateřina Zajíčková, ředitelka pro komunikaci a vnější vztahy Liberty Ostrava, řekla, že rušení míst se týká celé huti, zejména však koksovny, vysokých pecí a ocelárny.

Původně mělo výpověď dostat 2300 lidí. Vzhledem k tomu, že od rozhodnutí propouštět odešlo z podniku k dnešnímu dni 700 zaměstnanců, dostane výpověď už jen 1600 pracovníků. „Se zaměstnanci probíhá jednání ohledně ukončení pracovního poměru, každý zaměstnanec se může sám rozhodnout, zda bude trvat na zákonem dané dvouměsíční výpovědní lhůtě, nebo skončí na dohodu k dřívějšímu datu,“ vysvětlila s tím, že všech 1600 zaměstnanců opustí Liberty Ostrava do konce října.

„Hanba, fuj, hovado!“ Odboráři Liberty zapálili rakev s fotkou majitele Gupty

Domácí

Ať už lidé odejdou hned, nebo až po uplynutí výpovědní lhůty, na odstupné mají nárok v obou případech. Ale nedostanou ho. „Zaměstnavatel nemá finance, zaměstnanci mohou odstupné vymáhat v konkurzu,“ poukázal předseda odborové organizace KOVO v huti Petr Slanina s tím, že právě kvůli nedostatku financí v Liberty odbory prosadily, aby lidé mohli odejít hned, když chtějí. „A nebyli dva měsíce vázáni na huť, když nedostanou výplatu ani odstupné,“ doplnil.

Liberty Ostrava je v problémech od konce loňského roku, odkdy také většina provozů stojí a většina zaměstnanců je doma. Aktuálně má firma přes 4100 pracovníků.

Firma miliardáře Strnada bude financovat dva provozy ve zkrachovalé Liberty Ostrava

Ekonomika

Výběr článků

Načítám