Hlavní obsah

Hrozba čínské špionáže. Americké společnosti zintenzivňují prověřování zaměstnanců

Technologické společnosti z amerického Silicon Valley zintenzivňují prověřování svých zaměstnanců a potenciálních rekrutů. Důvodem jsou obavy vrchních amerických představitelů, podle kterých roste hrozba čínské špionáže. Týká se to například technologického gigantu Google či vysoce postavených start-upů, jako je OpenAI.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Firmy poskytující kapitál start-upům jako například Sequoia Capital, která podporuje i xAI Elona Muska, vyzvaly některé společnosti ve svém portfoliu, aby prověřování zaměstnanců zpřísnily. Ve své prosbě se odvolávají na varování špionážních agentur zaměřujících se na americké technologické vývojáře, uvedl list Financial Times (FT).

Máme chytré protivníky

Alex Karp, výkonný ředitel společnosti Palantir, která dodává analýzy dat americkému obrannému průmyslu, uvedl, že čínské špehování amerických technologických společností je „obrovským problémem“, a to zejména pro výrobce podnikového softwaru, velkých jazykových modelů a zbraňových systémů.

„Máme chytré protivníky. Našimi nepřáteli jsou starobylé kultury, které bojují o své přežití, a to nejen nyní, ale i v příštích tisíci letech,“ řekl Karp.

Policie zadržela Němce, který předával Číně informace z europarlamentu

Evropa

Zvýšená bezpečnostní opatření jsou důsledkem strategického soupeření mezi Washingtonem a Pekingem. USA zavádějí kontroly vývozu, aby Číně ztížily získávání a vývoj špičkových technologií včetně umělé inteligence a pokročilých čipů.

Google uvedl, že má „přísná bezpečnostní opatření, aby zabránil krádeži našich důvěrných obchodních informací a obchodních tajemství“. OpenAI na žádost o komentář FT neodpověděla.

Případy čínské špionáže se táhnou desítky let zpátky, v posledních letech se ale znásobily. Například v březnu američtí prokurátoři obvinili bývalého softwarového inženýra Googlu z údajné krádeže obchodních tajemství kolem umělé inteligence. Dotyčný měl tajně spolupracovat se dvěma společnostmi se sídlem v Číně.

Využívají zranitelnosti jednotlivců

Bill Priestap, bývalý šéf kontrarozvědky FBI a v současnosti šéf poradenské firmy Trenchcoat Advisors, FT řekl, že viděl velké množství případů, kdy zahraniční zpravodajské skupiny vykořisťovaly zaměstnance amerických společností, když je pod pohrůžkou naváděly ke krádeži cenných aktiv.

„Někteří zaměstnavatelé si uvědomili, že když najímají lidi, musí pochopit, zda mají nějaká zranitelná místa, kterých by si měli být vědomi. Pouhé udržování vazeb na určité země znamená, že jednotlivec může být zranitelný vůči vykořisťování, i když společnosti způsobit škodu nechce,“ vysvětlil.

USA se brání dovozu čínských aut. Mohou prý ohrozit národní bezpečnost

Ekonomika

Na druhé straně existují také obavy, že zvýšená bezpečnostní opatření povedou k nárůstu xenofobie uvnitř amerických technologických společností vzhledem k převaze kvalifikovaných pracovníků asijského původu.

V této věci americké ministerstvo spravedlnosti v roce 2022 zrušilo kontroverzní program s názvem Čínská iniciativa, který byl zahájen během prezidenství Donalda Trumpa a který čelil kritice občanskoprávních skupin, podle nichž program vykonával rasové profilování.

Iniciativa byla navíc v několika soudních případech neúspěšná, když vznesla obvinění proti akademikům a vědcům s čínským původem. Jindy ale zafungovala. Jednou například vedla k odsouzení profesora chemie na Harvardově univerzitě Charlese Liebera. Zjistilo se, že tajně přijímal peníze od Číny prostřednictvím státem sponzorovaného programu, který měl zemi pomoci získat přístup k vědeckým poznatkům a odborným znalostem v USA i jinde, dodal FT.

Americké ozbrojené síly se v klíčových technologiích neobejdou bez Číny

Amerika

Výběr článků

Načítám