Hlavní obsah

Hodnota tvůrce umělé inteligence, OpenAI vzrostla desetkrát

Vytvořila nejpopulárnějšího chatovacího bota s umělou inteligencí ChatGPT. Ještě v roce 2021 měla firma OpenAI hodnotu na 14 miliard dolarů (316 miliard korun), teď ji investoři ocenili na 150 miliard dolarů (3,38 bilionu korun).

Foto: Amir Cohen, Reuters

Šéf OpenAI Sam Altman

Článek

Firmu doposud kontrolovala nezisková organizace, to se ale má změnit. OpenAI nyní podle agentury Reuters pracuje na plánu restrukturalizovat svůj hlavní podnik na společnost produkující zisk.

Generální ředitel Sam Altman má ve firmě poprvé získat podíl. Spekulovalo se o tom, že by v OpenAI vlastnil až sedm procent, což by odpovídalo majetku ve výši přes deset miliard dolarů (225 miliard korun). Altman to ale pro americkou CNBC popřel s tím, že o výši jeho případného podílu se ještě nerozhodlo.

Společnost získala celosvětovou pozornost spuštěním ChatGPT na konci roku 2022. Jde o generativní umělou inteligenci, která vytváří odpovědi na textové dotazy a stala se jednou z nejrychleji rostoucích aplikací v historii s více než 200 miliony aktivních uživatelů týdně.

OpenAI má problém, tvůrce ChatGPT opouštějí klíčoví manažeři

AI

Největším investorem do OpenAI je technologický gigant Microsoft, investovat do společnosti chce například další obr Apple.

Firma vznikla v roce 2015 jako nezisková výzkumná organizace zaměřená na umělou inteligenci a v roce 2019 přidala ziskovou entitu OpenAI LP jako dceřinou společnost své neziskové organizace a získala kapitál od Microsoftu.

Firmu v posledních dnech opustili technická ředitelka Mira Muratiová, viceprezident pro výzkum Barret Zoph a ředitel výzkumu Bob McGrew. Podle Altmana to ale se změnou chodu společnosti nemá nic společného.

Umělá inteligence už uvažuje jako člověk

AI

Výběr článků

Načítám