Hlavní obsah

Hodnota Nvidie prudce klesla

Na krátkou dobu se stala nejhodnotnější společností na světě. Pak ale přišel pokles a akcie výrobce čipů Nvidia od minulého čtvrtka oslabily o šestnáct procent. Na hodnotě tak ztratily 550 miliard dolarů (12,7 bilionu korun).

Článek

Jen v pondělí se akcie Nvidie podle britského listu The Financial Times propadly téměř o sedm procent.

Tržní hodnota společnosti tak klesla na 2,91 bilionu dolarů (67 bilionů korun) a vrátila se, co se týče tržní hodnoty, na třetí místo za americké technologické giganty Microsoft a Apple.

Posílení akcií Nvidie stálo letos za přibližně třetinou růstu amerického indexu S&P 500 a někteří analytici varují, že dostatečně velký výprodej akcií výrobce čipů by mohl vyvolat širší tržní pokles.

Nvidia je nejhodnotnější firmou na světě

Ekonomika

„Pokud Nvidia v nadcházejících měsících výrazně poklesne, bude pro S&P 500 velmi obtížné pokračovat v růstu,“ řekl hlavní akciový stratég ve společnosti Stifel Barry Bannister. „A Nvidia zpomalí,“ dodal s odkazem na dosavadní růst zisků společnosti.

Pondělní pokles následoval po pátečním zveřejnění informací, že generální ředitel a spoluzakladatel společnosti Jensen Huang prodal akcie v hodnotě téměř 95 milionů dolarů (2,2 miliardy korun) ve dnech, kdy se Nvidia stala nejcennější společností na světě.

Rychlý růst ceny akcií firmy vyvolal srovnání s další americkou technologickou společností Cisco, která se krátce stala nejcennější světovou společností v březnu 2000. V následujícím roce ale ztratila přibližně osmdesát procent své hodnoty.

Za 25 let existence na burze připsaly akcie Nvidie +591 078 procent

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám