Hlavní obsah

Hledá se „bypass“ pro stavební řízení. Bartoš uklidňoval nervózní obce i stavebníky

Snaha opravit problémové stavební řízení vstoupila do další fáze. Obce, profesní svazy a ministerstvo pro místní rozvoj se dohodly, že zkusí najít cestu, jak upravit stavební zákon. Cílem je, aby se úředníci nemuseli obávat, že budou vydávat nelegální rozhodnutí. Ve hře také je, že by jim stát umožnil využívat výhody nového i starého systému.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti)

Článek

„Shodli jsme se na tom, že by měl proběhnout jakýsi legislativní a právní bypass, který na všech stranách přinese právní jistotu,“ uvedl po úterním jednání na ministerstvu předseda Svazu měst a obcí a starosta Kyjova František Lukl (STAN).

Detaily plánu zatím nejsou známé. Co si pod pojmem „bypass“ představit, neupřesnil ani ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). „Podíváme se, jestli lze najít nějakou legislativní nebo výkladovou úlevu,“ prohlásil bez bližších podrobností.

Jasněji by mělo být v následujících týdnech. Podle informací Novinek existuje několik variant, jak dál postupovat. Účastníci schůzky si například představují, že by zákon mohl umožnit obcím využívat některé funkce, které ve starém systému fungují lépe než v novém. Mohlo by jít třeba o ztotožňování osob s jiným než českým občanstvím. Jak to ale bude právně a technicky provedeno, zatím není zřejmé.

Prezident: Vláda měla před digitalizací stavebního řízení udělat pilotní projekt

Domácí

Další variantou je možnost podávat žádosti tak, jak to bylo možné ještě do 30. června. Tedy například datovou schránkou.

Schůzka ministerstva s obcemi a profesními svazy proběhla v době, kdy klesá pravděpodobnost, že se do konce srpna podaří digitální systémy naplno opravit. To během léta slibovala vláda i ministr Bartoš.

„Systém v tuto chvíli není plnohodnotný a dostatečně důvěryhodný. Některá řízení není možné dokončit,“ uvedl Jan Holický, předseda Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů. „Z mého pohledu vyžaduje tolik úprav a oprav, že do konce srpna nebude plnohodnotně funkční,“ dodal.

Pověst Pirátů jako těch nejlepších na IT vzala za své, tvrdí marketéři

Domácí

Duální systém možný není

To může ohrozit některé obecní projekty. Radnice se obávají o osud nových škol a školek. V uplynulých týdnech také zmiňovaly, že prodlevy ve stavebním řízení mohou ohrozit projekty vázané na peníze z Národního plánu obnovy.

Svaz měst a obcí proto v pondělí vyzval ministerstvo k návratu ke starému systému. To ale návrh odmítlo. „Duální systém, kdy by zároveň platil nový i starý zákon, úplně možný není,“ zopakoval po schůzce Bartoš.

Zástupci obcí od svého požadavku nakonec upustili. Bartoš slíbil, že s nimi bude konzultovat i přípravy nové zakázky na vylepšení systému pro stavební úřady. Tu musí ministerstvo vypsat kvůli zásahu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který nejprve zrušil původní tendr a následně zakázal od 23. září plnit smlouvu, kterou ministerstvo uzavřelo s dodavatelem systému napřímo.

Bartoš zároveň dodal, že stavebníkům poskytne technickou dokumentaci k novým systémům. Připraví pro ně také sérii workshopů, z nichž by měly vyplynout další body, které je třeba vylepšit.

Šéfa Pirátů kvůli problémové digitalizaci kritizují i koaliční partneři. Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý uvedl, že Bartoš dostane k ruce tři další ministry. Pomáhat mu budou ministr dopravy Martin Kupka (ODS), průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) a financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Bartošovi pomáhají řešit problémy se systémem stavebního řízení tři ministři

Domácí

Výběr článků

Načítám