Hlavní obsah

Historický šerm i robotika. Kroužků pro děti je dost, jen lehce podražily

Kroužky pro děti vyjdou v následujícím školním roce na tisíce korun. Část provozovatelů přitom letos lehce podražila, většinou tak do deseti procent. Děti se přitom mohou učit i robotice, lezení na stěně či vzdušné akrobacii.

Foto: Profimedia.cz

Mezi oblíbené kroužky patří ty baletní (ilustrační foto).

Článek

Například v pražském domě dětí a mládeže se cena sportovních kroužků pohybuje od dvou a půl tisíce do šesti tisíc korun.

„Záleží na počtu hodin a provozních nákladech vybrané sportovní aktivity,“ řekl jeho ředitel Libor Bezděk. „U hudebních kroužků záleží na tom, zda jde o individuální, nebo kolektivní výuku, a na počtu hodin v týdnu. U první možnosti je cena za školní rok sedm tisíc korun, v případě druhém čtyři tisíce,“ dodal.

Například za výuku hry na bicí tak zde rodiče školáků zaplatí 6900 korun, za flétnu od 3600, za balet od 2600 a za kytaru od 5500 korun za školní rok.

Shein odhalil dva případy dětské práce u svých dodavatelů

Ekonomika

Děti zde ale mohou chodit třeba i do dramatického kroužku, učit se brazilské bojové umění, věnovat se botanice, modelařině, učit se šermu včetně toho historického nebo se zaměřit na robotiku. Kurzy jezdectví pro úplné začátečníky stojí od 11 500 korun za rok. „Ceny jsou podobné jako v předešlých letech, kdy jsme po dohodě se zřizovatelem už několik let za sebou prakticky nezdražovali,“ dodal Bezděk.

Brněnské Středisko volného času Lužánky má ceny kurzů uvedené za pololetí. Výtvarné, keramické a rukodělné aktivity stojí od patnácti set do dvou tisíc korun, podobně jako divadlo a tanec, přírodověda je za čtrnáct až sedmnáct set a individuální hudební kroužky vyjdou zhruba na dva a půl až tři tisíce korun.

„Z aktuálních novinek můžeme zmínit mikrosvět, kroužek digitálního focení a videa s důrazem na chování na sítích, háčkování, robotiku, vzdušnou akrobacii se specializací na šálách, kurz přežití v přírodě nebo scénický šerm ve stylu Star Wars a kroužky pro budoucí malé pejskaře a pejskařky,“ řekla mluvčí střediska Kristýna Bejčková. Ceny se podle ní oproti loňsku zvýšily zhruba o deset procent.

V domě dětí a mládeže v Ostravě-Porubě se roční zápisné pohybuje od čtrnácti set do dvou tisíc šesti set korun. „Ceny vzrostly v průměru zhruba o deset procent. Nejběžnější cena je 1400, loni to bylo 1300 korun,“ řekla jeho ředitelka Kateřina Paličková Hořejší.

Děti si zde mohou vybrat nejen klasické sportovní kroužky, ale třeba i lezení na stěně, žonglování, počítačovou grafiku, krav magu nebo se mohou účastnit kroužků virtuální reality.

S dalšími financemi je nutné počítat i při nákupu potřebného vybavení, třeba sportovního oblečení a obuvi, výtvarných potřeb a podobně. Ty se mohou lišit podle značky.

Záleží na povaze dítěte

Důležitá při výběru kroužku samozřejmě není jen cena, ale také přání dítěte. „Pokud chtějí rodiče své děti někam směrovat, měli by to s nimi nejprve probrat, než je přihlásí do kroužku. Určitě by to nemělo být na sílu,“ řekla Kristýna Bejčková.

Rodiče často vybírají více kroužků, aby mělo dítě pestrý a zároveň vyvážený volný čas. Zároveň je ovšem potřeba dítě nepřetížit. „Počet kroužků je velmi individuální a je třeba se řídit selským rozumem,“ varoval Bezděk.

„Dalším důležitým krokem při výběru je volit vhodnou věkovou kategorii kroužku,“ doplnila Kateřina Paličková Hořejší.

S penězi pomůže stát i zdravotní pojišťovny

Pro mnoho rodin mohou ale náklady na kroužky pro děti představovat problém. Zvláště, pokud jsou sociálně slabé, rodiče mají potomků více nebo chtějí zaplatit pro jednoho více volnočasových aktivit. Požádat o pomoc či příspěvek mohou stát, neziskové organizace i zdravotní pojišťovny.

Jednou z možností je jednorázová sociální dávka zvaná mimořádná okamžitá pomoc. Tu poskytuje úřad práce v situacích nepříznivého a mimořádného charakteru. A kroužky stejně jako školní pomůcky patří do oblastí, které pokrývá.

„Vždy se ale posuzuje, zda je účast dítěte na zájmových kroužcích nezbytná a zda neexistuje obdobná, finančně dostupnější činnost,“ uvádí úřad práce. Jinými slovy, na dávku není automatický nárok.

Požádat ale lze i neziskové organizace. Například Českou radu dětí a mládeže, která v rámci projektu Darujeme dětem kroužky rozděluje peníze dárců. „V polovině září opět bude možné o peníze žádat. Příjemci mohou dostat 1500 korun,“ řekla mluvčí projektu Soňa Polak. Podrobnější informace budou na webu www.darujemekrouzky.cz.

Příspěvky na sportovní kroužky poskytují i mnohé zdravotní pojišťovny. A to v rámci benefitů určených na pohybové aktivity. Většinou se jedná o částky v řádu stokorun, ale mohou to být i tisíce.

S pokrytím části nákladů ale mohou pomoci i zmiňované zaměstnanecké benefity. „Ty pro volný čas dostává 38 procent českých zaměstnanců, a mnohdy ani nevědí, že jim mohou v tomto směru odlehčit rodinný rozpočet,“ vysvětluje Martina Machová ze společnosti Pluxee. Je ale třeba se informovat předem na personálním oddělení svého zaměstnavatele.

PŘEHLEDNĚ: Delší zkušební doba, ale i rychlejší vyhazov. Co všechno změní zákoník práce

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám