Hlavní obsah

Historický okamžik. V Británii ukončila provoz poslední uhelná elektrárna

Ratcliffe-on-Soar

Výroba elektřiny z uhlí už je pro Británii minulostí. Poslední zbývající elektrárna Ratcliffe-on-Soar v hrabství Nottinghamshire oficiálně zavřela. Končí tak 142 let dlouhá historie získávání energie tímto způsobem. Uhlí teď nahradí převážně plynové zdroje, jádro nebo větrné a solární elektrárny.

Foto: Profimedia.cz

Končící elektrárna Ratcliffe-on-Soar

Článek

Ukončení provozu uhelných elektráren bylo předem plánované. O postupném ukončení výroby Británie rozhodla již v roce 2015. Šlo především o ekologickou iniciativu snížit emise uhlíku v zemi. Desetileté období, ve kterém se postupně zbylé elektrárny rušily, mělo dát zaměstnancům dostatek času na přechod do jiného odvětví.

„Dnešní uzavření elektrárny Ratcliffe znamená konec jedné éry a zaměstnanci uhelného průmyslu mohou být právem hrdí na svou práci. Po více než 140 let dodávali energii naší zemi. Jako země jsme těmto generacím zavázáni vděčností,“ uvedl v pondělí ministr pro energetiku Michael Shanks.

Hořké, ale přesto slavnostní poslední vypnutí výrobních bloků v pondělí vysílaly živě snad všechny britské televizní stanice. Zúčastnilo se i zbývajících 170 zaměstnanců elektrárny Ratcliffe. „Celý měsíc byl ve znamení dojemných okamžiků,“ řekl ředitel elektrárny Peter O'Grady. Dodal, že když před téměř 40 lety začínal svou kariéru, nikdo v jeho okolí si nedovedl budoucnost bez uhlí představit.

Česko se už za dva roky může stát dovozcem elektřiny

Ekonomika

První ze skupiny G7

Spojené království se stalo první zemí ze skupiny G7, která napevno ukončila provoz uhelných elektráren. Jde o historický významný moment, především proto, že Británie byla předním výrobcem elektřiny z uhlí už od roku 1882. Právě na území ostrova vznikla vůbec první uhelná elektrárna na světě – Holborn Viaduct.

Uhelná energetika byla v Británii na počátku 80. let 20. století zdrojem 80% energie. V roce 2012 už byl podíl 40 %, píše The Guardian. V posledním desetiletí se výroba zastavila v důsledku nákladných uhlíkových daní. Podle globálního energetického think-tanku Ember se 27 z 38 členských států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zavázalo, že do konce příštího desetiletí přestanou využívat uhlí.

„Spojené království bylo první zemí, která postavila uhelnou elektrárnu. Je správné, že je první velkou ekonomikou, která uhelnou energetiku i opouští. Je to změna velkých rozměrů, která jde příkladem a nastavuje zrcadlo ostatním zemím.“ řekl ředitel think-tanku E3G, Ed Matthew.

Nejdůležitějším zdrojem plyn

Británii ale na cestě k ekologičtější budoucnosti ve velkém brání zvýšená spotřeba elektřiny. Plyn se stává nejdůležitějším zdrojem energie a k obnovitelným zdrojům je daleko. „Jeden z nejlepších a nejefektivnějších kroků, jímž můžeme přispět k omezování emisí při výrobě elektřiny, je nahradit uhlí plynem,“ uvedla už v roce 2015 tehdejší ministryně energetiky Amber Ruddová.

Elektrárna Ratcliffe byla po desetiletí pilířem energetické jistoty Spojeného království. Byla postavena v době, kdy uhlí bylo základem průmyslového pokroku, poháněla více než dva miliony domácností a podniků a hrála klíčovou roli při podpoře hospodářského růstu a živobytí tisíců lidí.

Německo by mělo do konce roku 2038 skončit s uhelnou energií

Ekonomika

Výběr článků

Načítám