Hlavní obsah

Google si nezákonně udržuje monopol, rozhodl americký soud

Washington

Společnost Google si protizákonně udržuje monopol na poli internetového vyhledávání, čímž potlačuje konkurenci a brání inovacím. Podle světových agentur to v pondělí uvedl soud v americkém Washingtonu. Podle agentury AP jde o přelomové rozhodnutí, které může změnit podobu internetu.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Logo firmy Google

Článek

Široce očekávaný verdikt, které vynesl soudce Amit Mehta, přichází téměř rok od zahájení soudního procesu, v němž proti Googlu stojí americké ministerstvo spravedlnosti. Podle AP jde o největší antimonopolní spor ve Spojených státech za poslední čtvrtstoletí.

„Toto rozhodnutí je významnou výhrou pro ministerstvo spravedlnosti, které zažalovalo gigant vyhledávačů kvůli jeho kontrole asi 90 procent trhu s online vyhledáváním a 95 procent vyhledávání na chytrých telefonech,“ uvedla agentura Reuters.

„Soud došel k následujícímu závěru: Google je monopolista a jednal jako monopolista, aby si svůj monopol udržel,“ citovala agentura soudce. Rozhodnutí má 277 stran.

USA žalují Google kvůli zneužívání dominantního postavení

Internet a PC

Jeho rozhodnutí podle Reuters dláždí cestu k druhému soudu, který určí možnou nápravu, jako je například požadavek, aby společnost přestala platit výrobcům chytrých telefonů miliardy dolarů ročně za nastavení Googlu jako výchozího vyhledávače na nových telefonech.

Fáze „nápravy“ ale bude podle Reuters zdlouhavá, protože mohou následovat odvolání proti rozsudku až k Nejvyššímu soudu USA. Právní tahanice by mohly pokračovat až do roku 2026. Mateřská společnost Googlu Alphabet již uvedla, že se proti rozsudku soudce Mehty odvolá, píše Reuters.

Pro Alphabet představuje verdikt zásadní neúspěch. Vytrvale totiž tvrdila, že její obliba pramení z obrovského zájmu uživatelů používat její vyhledávač, který je tak dobrý v tom, k čemu je určen, že se stal synonymem pro internetové vyhledávání, připomněla AP.

Italský antimonopolní úřad vyšetřuje Google kvůli podezření z nekalých praktik

Internet a PC

Soudce Mehta poznamenal, že jen v roce 2021 zaplatil Google 26,3 miliardy dolarů, aby zajistil, že jeho vyhledávač bude výchozím nastavením na chytrých telefonech a prohlížečích, a udržel si svůj dominantní podíl na trhu.

„Toto vítězství nad společností Google je historickým úspěchem amerického lidu,“ uvedl americký ministr spravedlnosti Merrick Garland. „Žádná společnost - bez ohledu na to, jak je velká nebo vlivná - nestojí nad zákonem. Ministerstvo spravedlnosti bude i nadále důrazně prosazovat naše antimonopolní zákony,“ dodal.

Japonsko vyšetřuje Google. Za úplatu měl tlačit svůj prohlížeč i vyhledávání

Internet a PC
Související témata:

Výběr článků

Načítám