Hlavní obsah

„Franto, ten by ti s tím políčkem zacvičil.“ Na Zemi živitelce obdivují nejvýkonnější kombajn na světě

České Budějovice

Velkou pozornost na 50. ročníku agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích budí nejvýkonnější kombajn na světě New Holland CR 11. Za hodinu zvládne tento obr vymlátit 160 tun zrna, což je dvakrát i třikrát více, než umí běžné moderní stroje. Na poli ale zatím k vidění není, do prodeje se teprve chystá.

Největší pozornost na českobudějovickém Výstavišti budí nejvýkonnější kombajn i traktor roku. Video: Pavel Orholz, Novinky

Článek

Stroj, kterých je zatím vyrobeno pouze patnáct, návštěvníci obdivují kousek od Pivovarské zahrady.

„Franto, ten by ti s tím políčkem zacvičil,“ vypráví vedle žlutého obřího stroje jeden zemědělec druhému. „By se tak dvakrát projel a měl bych sklizeno,“ odpovídá Franta. O kousek dál volá malý chlapec na otce: „Už ho vidím, už ho vidím.“ CR 11 je zkrátka tahákem.

Na polích tyto kombajny ještě nepracují. Martin Čala, produktový specialista na sklizňové stroje společnosti Agrotec group, která tu stroj prezentuje, řekl Novinkám, že tato rekordní mlátička zatím nemá vyřízené všechny papíry. V prodeji by ale prý měla být do konce letošního roku.

Zemědělci očekávají mizernou úrodu

Ekonomika

„Cenu přesně neznáme, protože výrobce zatím nepustil tento stroj do prodeje. Odhadujeme, že to může být podle výbavy od 800 tisíc eur do jednoho milionu (cca 20 až 25 milionů korun - pozn. red.),“ upozornil Čala.

Zájemci se podle něj už začínají objevovat - ve Francii, Německu, Polsku, ale i v USA nebo v Austrálii. „Svého zákazníka si tento kombajn najde,“ je přesvědčený Čala.

Stroj se pyšní všemi moderními vymoženostmi a jezdí i sám podle GPS, trochu problém ale může být dostat ho kvůli rozměrům na pole. „Ta mašina samotná není o moc větší než jiné stroje, ale všichni se musejí potýkat s tím, že lišta má záběr 15,2 metru. Šofér musí neustále přemýšlet, jak najíždět, kudy to brát. Občas je před polem například mostek,“ poznamenal Čala.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Davy lidí se ve čtvrtek hrnuly k rekordnímu kombajnu.

Moderní farma otevřela brány veřejnosti

Vaše zprávy

Kromě zmiňovaného kombajnu budí pozornost na Výstavišti například také traktor Claas Xerion 12.650 Terra trac, který byl vyhlášený traktorem roku. Místo kol má pásy a pod kapotou 650 koní. Zájemce vyjde na 16 milionů korun.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Traktor letošního roku na českobudějovickém Výstavišti

Výstava Země živitelka zahájila ve čtvrtek v Českých Budějovicích už svůj 50. ročník. V expozici je přes 600 vystavovatelů.

Agrosalon se ohlíží za prvními ročníky v 50. letech, ale věnuje se i nejmodernějším zemědělským postupům, jako je Smart farming, tedy farmaření s využitím například dronů, autonomních strojů nebo umělé inteligence.

Na zahájení promluvil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a mezi hosty jsou premiér Petr Fiala (ODS) nebo prezident Petr Pavel. Pořadatelé předpokládají, že výstavu do úterý navštíví přes 110 tisíc lidí.

Škody na zemědělské půdě kvůli mrazu a krupobití dosáhnou dvou miliard

Ekonomika

Výběr článků

Načítám