Hlavní obsah

Francouzský farmaceutický obr jedná o prodeji polovičního podílu v divizi vyrábějící paracetamol nebo Mucosolvan

Francouzský farmaceutický gigant Sanofi zahájil s americkou soukromou investiční společností Clayton Dubilier & Rice (CD&R) jednání o prodeji kontrolního 50procentního podílu ve své divizi spotřebitelských zdravotních produktů Opella. Společnost to v pondělí uvedla v tiskové zprávě. Proti obchodu se ve Francii postavil politický odpor, Paříž ale nakonec dostala záruky na zachování pracovních míst a výroby ve Francii.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Lék s paracetamolem Doliprane v lékárně ve Francii

Článek

Sanofi se připojuje k rostoucímu počtu výrobců léků, kteří se zbavují části podnikání souvisejícího se spotřebitelským zbožím, uvedla agentura Reuters. Opella vyrábí volně prodejné léky, jako je například paracetamol.

Tato divize byla podle Sanofi oceněna na přibližně 16 miliard eur (přibližně 404 miliard Kč), což je 14násobek odhadovaného zisku před zdaněním (EBITDA) pro rok 2024. Transakce, jež stále ještě není definitivně dohodnuta, by měla být uzavřena ve druhém čtvrtletí příštího roku, uvedla Sanofi.

Francouzská firma dále oznámila, že součástí uvažovaného prodeje Opelle je kromě 50procentního podílu pro CD&R také odkup přibližně dvouprocentního podílu francouzskou státní investiční bankou Bpifrance.

Majitel Marlbora prodává po kritice za pokrytectví výrobce inhalátorů

Ekonomika

Jedná se o jistou pojistku pro francouzskou vládu, která minulý týden projevila obavy o pracovní místa a zachování výroby léků na domácím trhu. Francouzský ministr hospodářství Antoine Armand v neděli prohlásil, že vláda získala záruky, že dodávky základních léků ve Francii nebudou prodejem americkému investorovi negativně zasaženy a že nedojde ke ztrátě pracovních míst, informoval server Financial Times.

Zájem CD&R o Opellu vyvolal rozruch i proto, že americký investor trumfnul svou nabídkou francouzského rivala PAI. Generální ředitel Sanofi Paul Hudson v pondělí řekl, že chápe „lásku k Dolipranu (paracetamol) ve Francii“ a dodal, že pro tento lék se nic nemění, protože Opella bude mít nadále sídlo ve Francii.

Jak dlouho si Sanofi ve společnosti ponechá zbývající 48procentní podíl, Hudson nesdělil, pouze podotkl, že očekává, že se tak bude dít ještě velmi dlouho.

Opella zaměstnává 11 tisíc lidí po celém světě. Kromě zmíněného léku proti bolesti Doliprane obsahujícího paracetamol vyrábí divize také další známé značky jako například sirup proti kašli Mucosolvan nebo lék na alergie Allegra.

Sanofi uvedla, že peníze z prodeje Opelly použije na nákladný vývoj nových imunologických a protizánětlivých léků.

Agrochemický kolos Bayer se topí v dluzích. Klíčovou chybu udělal před osmi lety

Ekonomika

Výběr článků

Načítám