Hlavní obsah

Francouzské akcie mírně vzrostly, investoři se ale mají na pozoru před levicí

Absence jasného vítěze francouzských parlamentních voleb přinesla investorům jistou úlevu. Dokud totiž bude jednání o nové vládě na mrtvém bodě, tak pravděpodobně nedojde k žádným zásadním politickým změnám. I proto francouzské akcie v pondělí mírně posílily. Varianta vlády, v níž bude mít hlavní slovo levice, však není pro trhy příliš dobrou zprávou.

Článek

Investoři si výsledek, který i přes vítězství levicového uskupení Nová lidová fronta (NFP) žádné straně nepřinesl parlamentní většinu, vyhodnotili jako ten „nejméně špatný“, uvedla agentura Bloomberg.

Hlavní francouzský akciový index CAC 40 hned v pondělí ráno po otevření obchodování sice ztrácel, dopoledne se ale vyšplhal nahoru a v jednu chvíli přidával 0,7 procenta. V brzkých odpoledních hodinách ale tento nárůst z většiny smazal.

Index byl na klesající trajektorii od vyhlášení předčasných voleb 9. června. Panovaly totiž obavy, že se vlády ujme krajně pravicové Národní sdružení Marine Le Penové. Od té doby tak CAC 40 klesl přibližně o 3,5 procenta, a i když v posledních dnech začal ztrátu umazávat, tak doposud nesmazal ani polovinu.

EXPRESS NOVINEK: Co znamená vítězství levice pro Francii a co pro Evropu

Podcasty a pořady

Po volebních výsledcích, které jasného vítěze neukázaly, se nyní někteří investoři podle Bloombergu vracejí a v naději, že akcie už mají to nejhorší za sebou, je začínají zase nakupovat. Někteří ale zůstávají opatrní, protože není jasné, jaká koalice z voleb vzejde.

Velká fiskální zátěž

„Jsem překvapen, jak dobře trh přijímá zprávy. Investoři se musí připravit na středolevou koalici. Program, na kterém NFP postavila kampaň, by byl pro Francii velkou fiskální zátěží. Investoři počkají na výsledek jednání mezi stranami, než znovu investují do francouzských aktiv,“ řekl Rajeev De Mello, investiční ředitel společnosti Gama Asset Management.

Stratégové Bloomberg Intelligence Laurent Douillet a Kaidi Meng uvedli, že program fiskální expanze NFP je nejvíce „protitržní“ ze všech stran a mohl by zatížit všechny společnosti s velkou expozicí na trhu práce ve Francii.

Bedlivě sledovány jsou pak akcie bank BNP Paribas a Société Générale, a to kvůli tomu, jak je současná politická nejistota ovlivní, protože obě banky patří mezi hlavní držitele státního dluhu.

„Pokud kupujete akcie CAC 40, do jisté míry kupujete ekonomický růst Francie. Při tomto současném scénáři to nevypadá dobře, zejména pro banky, které by mohly dále trpět, pokud francouzský státní dluh zůstane pod tlakem,“ řekl Kevin Thozet z investičního výboru společnosti Carmignac Gestion v Paříži.

Macron nepřijal demisi francouzského premiéra

Volby
Související témata:

Výběr článků

Načítám