Hlavní obsah

Fotovoltaiku na střechu dává oproti loňsku už jen polovina domácností

V prvním pololetí loňského roku si nechalo na střechu instalovat fotovoltaickou elektrárnu přes 42 tisíc domácností, letos za stejné období to bylo podle Solární asociace už jen necelých 22 tisíc rodin. Stojí za tím podle asociace zklidnění situace na energetickém trhu a pokles cen energie.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Pro domácnosti je hlavním argumentem pro instalaci fotovoltaiky vysoká cena elektřiny. Lidé ale bohužel zapomínají na to, že vlastní zdroj energie je investicí na desítky let a důležitou pojistkou proti budoucímu růstu cen,“ sdělil Novinkám výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář.

Za další příčinu zpomalení u instalací na rodinné domy označil nejistotu kolem dotací z Nové zelené úsporám z počátku roku.

„Program ale pokračuje dál, byť s pozměněnými podmínkami,“ dodal.

Požárů fotovoltaik přibývá. Většinou za ně může neodborná instalace

Ekonomika

Pomáhají střechy firem

Celkový výkon nově připojených solárních elektráren v prvním pololetí činil 484 megawattů, což je téměř stejně jako loni, když to bylo o pouhé čtyři megawatty více. Ochlazení rezidenčního trhu tak podle asociace vyrovnaly instalace firemních fotovoltaik podpořené Národním plánem obnovy.

Elektřinu do sítě začalo dodávat 25 elektráren s výkonem přesahujícím jeden megawatt, mezi nimi i několik pozemních instalací.

Solární asociace ve druhém pololetí očekává růst výkonu související s dokončením dalších pozemních fotovoltaik. Celkový výkon nových fotovoltaik za letošek by tak měl stejně jako loni atakovat hranici jednoho gigawattu.

Fotovoltaiku má desetina Čechů, polovina z nich s ní už řešila problém

Finance

Výběr článků

Načítám