Hlavní obsah

Firmy začaly nabízet neomezenou dovolenou

Flexibilní pracovní doba a vstřícná pravidla pro práci z domova už jsou v řadě odvětví běžnou součástí firemních benefitů. Některé společnosti ve snaze přilákat a udržet schopné pracovníky umožňují lidem pracovat jen čtyři dny v týdnu, jiné jim dokonce nabízejí takzvanou neomezenou dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

Většina zaměstnanců tento benefit nezneužívá.

Článek

Například společnost Seyfor, jeden z největších evropských dodavatelů IT řešení, poskytuje neomezenou dovolenou v Česku a na Slovensku už od předloňska. Podle vedení firmy se jednoznačně osvědčila. Je i jedním z důvodů velmi nízké fluktuace zaměstnanců, která se za poslední rok pohybuje na měsíční úrovni 1,3 procenta. Jinými slovy, lidé nic lepšího nehledají a ve firmě zůstávají.

Nad rámec běžné délky dovolené si v podniku dopřává volno naprostá většina zaměstnanců, ale poměrně střídmě. Podle generálního ředitele Seyforu Martina Cíglera využili v rámci tohoto benefitu zaměstnanci v Česku v průměru 3,25 dne, tedy 26 pracovních hodin nad rámec čerpání standardní pětitýdenní dovolené.

Jejich kolegové ve slovenském Seyforu si vzali průměrně dokonce jen 1,77 dne volna navíc.

Zaměstnanci ji vnímají jako cennou rezervu volna pro nečekané situace
Martin Cígler, Seyfor

„Nástroj neomezené dovolené se osvědčil jako klíčový faktor při náboru zaměstnanců, zejména na strategické pozice. Kandidáti se na ni často ptají už během výběrových řízení. Realita jejího čerpání splnila naše očekávání – zaměstnanci ji nijak nezneužívají a vnímají ji i jako cennou rezervu volna pro nečekané situace,“ popsal Cígler.

„Tento koncept zároveň předchází snížení produktivity způsobené přepracováním, protože umožňuje lidem nabrat síly. Výsledkem je vyšší spokojenost zaměstnanců, větší motivace a inspirace při řešení projektů. A ve finále i větší spokojenost napříč celou firmou,“ dodal.

Tisíce firem v Česku zkouší čtyřdenní pracovní týden. Popsaly klady i zápory

Ekonomika

Schvalování čerpání neomezené dovolené má na starosti nadřízený a závisí na plnění úkolů, které zaměstnanec má. Největší využití neomezené dovolené jedním zaměstnancem Seyforu dosud činilo patnáct dní nad pětitýdenní standard, ale jsou i tací, kteří si ani pět týdnů nevyberou.

Čerpání neomezené dovolené podle personalistky Seyforu Evy Latové souvisí s firemní kulturou, osobní zodpovědností a celkovým prostředím ve firmě. „Díky nadstandardním interním vztahům jsou si naši zaměstnanci vědomi toho, že všechny benefity jsou tu proto, aby podpořily skloubení pracovního a osobního života, a souvisí se vzájemnou zastupitelností a odvedenou prací. Díky tomu žádnou z výhod včetně neomezené dovolené nezneužívají,“ potvrdila Novinkám Latová.

Upozornila také, že i po roce a půl od zavedení neomezené dovolené je před ní na prvním místě v oblibě zaměstnaneckých benefitů flexibilní pracovní doba v kombinaci s možností práce z domova.

Běžnou dovolenou si zaměstnanci podle ní plánují bez obav z toho, že by museli počítat s rezervou pro případ nenadálé události. „To vede k tomu, že si standardní dovolenou zaměstnanci snáz plánují, mají lépe pokryté prázdniny s dětmi a nemají důvod řešit převedení nevyčerpané rezervy do dalšího roku,“ dodala Latová.

Jen pár dní navíc

Neomezené placené volno poskytuje svým lidem již třetím rokem také digitální agentura Effectix. „Ve firmě máme kolem devadesáti kolegů a v průměru to v roce 2023 bylo pro každého z nás 29 dní volna,“ řekl Novinkám šéf firmy Karol Veleba. Stejně jako v případě Seyforu to je jen pár dní navíc proti standardně poskytované pětitýdenní dovolené.

„Využívá to víceméně každý, ale různým způsobem. Někdo, kdo rád cestuje, si bere delší volno v kuse. Rodiče dávají přednost kratším úsekům. A část kolegů dovolenku skoro vůbec nečerpá, protože nemají potřebu,“ podotkl Veleba.

Koncept neomezené placené dovolené je podle něj založen na principu „vše, co děláte, dělejte v nejlepším zájmu Effectixu“.

„Pokud si chcete odpočinout, odpočiňte si. Když potřebujete něco zařídit, zařiďte si to. Pokud máte kocovinu, vyležte ji. Nemůže to však mít vliv na kvalitu vaší práce a spokojenost klientů a vašich kolegů. Vše musí být postaveno na oboustranně prospěšné spolupráci,“ zdůraznil.

Anketa

Měli byste dostatek sebedisciplíny k odvedení požadovaného objemu práce, pokud by vám dal zaměstnavatel možnost neomezené dovolené?
Ano
90,1 %
Ne
9,9 %
Celkem hlasovalo 8993 čtenářů.

Volno člověku i zde schvaluje jeho nadřízený, podmínkou je plnocenný záskok po dobu jeho nepřítomnosti a informování klientů o něm.

„Nesledujeme, kdo si kolik volna bere, ale jak plní své úkoly, jaká je celková spokojenost s jeho prací,“ shrnul Veleba.

Doplnil, že stejnými pravidly se řídí i home office, přičemž počet dní práce z domova se neomezuje. Firma umožňuje lidem pracovat i ze zahraničí. „V současné době je jedna kolegyně na měsíc v Norsku, v září další jede na pět měsíců do Jižní Ameriky, před třemi měsíci se kolegyně vrátila z Keni, kde byla měsíc,“ vylíčil.

Kdo benefit zneužívá, stejně nakonec odejde

Několikrát se podle něj stalo, že pracovník benefit zneužil. Většinou potom z firmy sám odešel. „Začínáme v tom vidět určitý vzorec, že ve chvíli, kdy člověk začne výrazně více čerpat, podvědomě či vědomě se odpojuje od firmy, přestává mu na ní záležet a připravuje se na odchod,“ upozornil Veleba.

Možnost neomezeného volna mají ale i jinde. Už několik let ho využívají lidé například v personální agentuře Jobs Contact nebo v Direct pojišťovně. Ta na svých stránkách uvádí, že jeden zaměstnanec si minulý rok užil dokonce osm a půl týdne volna. „Kromě zákonných čtyř týdnů dovolené si totiž vybral ještě 23 dní z neomezeného volna,“ píše se na webu.

„Neomezené volno loni čerpalo 62 procent direcťáků,“ doplnila pak mluvčí pojišťovny Nela Maťašeje s tím, že v průměru si tito pracovníci vzali k zákonné dovolené jen čtyři dny navíc, což je stejně jako předloni.

Čím dál víc lidí pracuje v pondělí a pátek z domova

Ekonomika

Výběr článků

Načítám