Hlavní obsah

Firmy na Karlovarsku by se mohly podílet na výrobě dílů pro tuzemský armádní průmysl

Strojírenské firmy v Karlovarském kraji (KK) by se v blízké budoucnosti mohly podílet na výrobě komponentů pro tuzemský armádní průmysl. V první řadě k tomu ministerstvo obrany zpracuje manuál, aby se firmy dozvěděly, jak například získat certifikáty pro takové dodávky.

Foto: MO

Návštěva ministryně Jany Černochové začala v Karlovarském kraji v Rudé věži smrti, kde museli v 50. letech muklové třídit uranovou rudu

Článek

Spolupráce se má rozvíjet ale i v oblasti oprávárenství a školství. Vyplynulo to z páteční návštěvy ministryně obrany Jany Černochové v KK s představiteli firem.

„Možností spolupráce, vzhledem k tomu, co se děje na východ od nás, je celá řada,“ uvedla Černochová. „Je tady spousta úžasných firem, které mají co nabídnout nejenom našemu resortu, ale celé České republice i našim spojencům,“ pokračovala. „Dozvěděla jsem se tu, že exportují výrobky na západ od nás, ale u nás o nich prakticky nevíme, i když dělají věci, které mohou být užitečné i pro náš stát. To se tím dnešním setkáním snad prolomí,“ dodala Černochová.

Potřebují certifikace

Aby se firmy mohly ucházet o zakázky resortu obrany, potřebují k tomu získat licence a certifikace ministerstva obrany. „A proto jsme se dohodli, že vznikne jakási kuchařka pro tyto firmy, aby věděly, čím si musí projít, aby certifikáty dostaly,“ popisovala ministryně obrany s tím, že díky produkci pro Česko budou mít pak firmy i lepší vstupní podmínky na trhy západní.

Americké manévry v Libavé. Na cvičení Immediate Response přijede 800 vojáků z USA

Domácí

„Naše firmy toho produkují spousty do obranného průmyslu, ale především do zahraničí,“ uvedl místopředseda Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje Filip Dušek. „Schůzka nám pomohla připravit nějaké kroky, které by to mohly zlepšit, aby šly zakázky z oblasti obrany i do našeho regionu,“ dodal Dušek.

Zmapovat portfolio firem

Podle Černochové je také jedním z cílů MO zmapovat portfolio firem v KK podle toho, co jsou schopné vyrábět. „Bavili jsme se například o bezpilotních prostředcích, protože ty, a vidíme to na Ukrajině, jsou budoucností všech armád,“ poznamenala na dotaz Práva a Novinek Černochová. „Je tu dostatek firem, které by je mohly vyrábět. Dále se jedná o různé komponenty,“ konstatovala ministryně s tím, že firmy budou pozvány na veletrhy a fóra týkající se armádní výbavy.

„Teď jsou například ve hře zakázky na dodávku konektorů,“ prozradil Dušek k otázce Práva ke konkrétním zakázkám místních firem do zahraničí s tím, že nemůže být konkrétnější. „Jedná se i o další součásti z oblasti elektrotechniky, které již jsou dodávány v zahraničí zbrojnímu průmyslu. Jsou to i strojní komponenty,“ dodal Dušek.

Opravy těžké techniky

Se společnostmi SUAS a Sokolovskou uhelnou (SU) se diskutovalo, že by se jejich technologické možnosti a praxe mohly hodit v souvislosti s vojenským prostorem na Doupově například v oblasti opravárenství vojenské techniky. „Budeme se snažit hledat způsob, jak to propojit,“ komentovala ministryně.

„Nás se to týká především ohledně opravárenství,“ potvrdil předseda představenstva SU Jan Filip. „Máme zkušenosti s těžkou technikou,“ poznamenal. „Navíc jsme nabídli participaci místní střední vojenské školy v oblasti praxí v našich závodech,“ konstatoval.

Armáda chce více dat o lidech i firmách. Pro rychlejší případnou mobilizaci

Domácí

Výběr článků

Načítám