Hlavní obsah

Fiala: Daň na tiché víno? Nechci už moc zasahovat do daňového systému

Diskuse o zavedení spotřební daně na tiché víno v rámci vlády a koalice stále ještě probíhají, její zavedení už ale není moc pravděpodobné. Premiér Petr Fiala (ODS) je k ní spíše skeptický, nechce už moc zasahovat do daňového systému.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Ta debata úplně u konce není, nicméně já už nemám moc v úmyslu zasahovat do daňového systému,“ řekl premiér po zasedání vlády na dotaz Novinek.

To ale podle něj neznamená, že otázka této spotřební daně není v rámci koalice na stole. Jsou prý lidé, jako on, kteří jsou opatrnější, a pokud by se k nějakému takovému kroku přistoupilo, musí mít Česko jistotu, že to nepoškodí české vinaře.

Vláda nominovala Síkelu na eurokomisaře

Domácí

„Ale tu debatu vedeme a spíše se bavíme o tom, jaké kroky udělat do budoucna,“ dodal s tím že většina vína prodávaná v Česku není tuzemského původu.

Minulý týden o zavedení daně jednala koaliční K5 s tím, že jednání provázely obří spory. Nakonec se ale na tom koalice neshodla. „Jsme připraveni případně předložit samostatně poslaneckým návrhem zdanění tichého vína, pro nás je to téma a rozhodně nemá spadnout pod stůl,“ řekla podle České televize po jednání koaliční pětky předsedkyně TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Daň, již navrhla Národní ekonomická rada vlády, narážela od počátku hlavně na odpor lidovců, ale postupně i větší části dalších vládních poslanců. Také sněmovní opozice avizovala, že zavedení daně, která by mohla přinést do státního rozpočtu až čtyři miliardy korun a zároveň přispět k omezení konzumace alkoholu, by určitě nepodpořila.

Zástupci českých a moravských vinařů se zavedení daně brání s tím, že ji v okolních státech nemají a poškodilo by je to. Po dubnových mrazech avizovali, že nebudou po státu požadovat kompenzace za škody ve vinohradech, když vládní koalice od zvažovaného zdanění ustoupí.

ČEZ začal jednat s KHNP o smlouvě na stavbu dvou reaktorů v Dukovanech

Ekonomika

Výběr článků

Načítám