Článek
Extra panenský olivový olej musí vznikat mechanickým lisováním oliv za studena bez jakýchkoli přidaných látek. Dále musí vyhovovat smyslově postižitelnými vlastnostmi, hlavně chutí a vůní. SZPI prověřila celkem 20 vzorků. Nevyhovující šarže nařídila prodejcům stáhnout z trhu a s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty.
„SZPI se v uplynulých měsících zaměřila na kontrolu dodržování fyzikálních, chemických a senzorických parametrů stanovených pro extra panenské olivové oleje,” uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
V šesti případech byli podle inspektorů spotřebitelé klamáni nepravdivou informací na etiketě, která hovořila o „extra panenském” oleji, ačkoliv obsahem lahve byl olej o třídu nižší kvality.
„V pěti případech šlo o oleje evropského původu, v jednom případě o olej z Tunisu,” doplnil Kopřiva.
Podle inspekce jsou letošní výsledky příznivější než v minulých letech, nicméně ani tak je nepovažuje za uspokojivé. „Potravinářská inspekce bude v kontrole jakosti a bezpečnosti olivových olejů pokračovat v nesnížené intenzitě i v příštím roce,” uzavřel Kopřiva.