Hlavní obsah

Experiment s nepodmíněným příjmem. Lidé stále pracovali, zaměstnání si ale víc vybírali

Jeden z největších experimentů s nepodmíněným příjmem zná své výsledky. Sam Altman, šéf společnosti Open AI, známé díky umělé inteligenci ChatGPT, v něm tři roky poskytoval nízkopříjmovým lidem tisíc dolarů měsíčně (asi 23 tisíc korun) a nic od nich za to nechtěl. Studie odhalila, že příjemci příspěvku dále pracovali. Při výběru zaměstnání ale více zvažovali své možnosti.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Sam Altman, generální ředitel OpenAI.

Článek

„Účastníci měli větší možnost činit rozhodnutí, která byla pro jejich životy nejlepší, a mohli se připravovat na budoucnost. Od stěhování do jiných čtvrtí po zájem o nové obchodní příležitosti,“ uvedli autoři projektu v závěrečné zprávě.

Studii organizovala a prováděla firma Open Research pod vedením výzkumnice Elizabeth Rhodesové. Altman chtěl experimentem přispět k debatě o základním nepodmíněném příjmu, který podle něj bude v éře umělé inteligence nezbytností. Získal pro něj z různých zdrojů 60 milionů dolarů, z toho 14 milionů poskytl z vlastních peněz.

AI změní až polovinu pracovních míst, rekvalifikace však zaostávají

AI

Do výzkumu se zapojily tři tisíce osob. Třetina z nich dostávala zmíněných tisíc dolarů. Zbytku firma každý měsíc vyplácela 50 dolarů a sloužil jako kontrolní skupina, s jejímž chováním se porovnávaly kroky příjemců vyšší sumy.

Ti, kteří nepodmíněný příjem pobírali, zvýšili své výdaje v průměru o 310 dolarů měsíčně. Nejvíce peněz dávali na jídlo, nájem a dopravu. Poskytli ale také větší prostředky na pomoc lidem v nouzi.

Výzkumníci naopak nepozorovali, že by díky nepodmíněnému příjmu měli jeho příjemci lepší přístup ke zdravotní péči nebo se zlepšilo jejich fyzické a duševní zdraví. „Během prvního roku vidíme významné snížení stresu, psychické zátěže a potravinové nejistoty, ale tyto efekty se vytrácejí během druhého a třetího roku programu,“ konstatovala závěrečná zpráva.

Studie také zjistila, že se příjemcům nepodmíněného příjmu zvýšily úspory na bankovních účtech. Ve srovnání s kontrolní skupinou činil nárůst 25 procent.

S nepodmíněným příjmem experimentují i města a státy. Data ukazují, že příspěvek může pomoci například zmírnit problémy s bezdomovectvím nebo nejistotu, zda si lidé budou moci dovolit nákup důležitých potravin.

Peníze dostane každý i bez práce. AI otevírá cestu k nepodmíněnému příjmu

Internet a PC

Výběr článků

Načítám