Článek
Ohromné množství potravin vyhazují především supermarkety, hotely a restaurace. Evropská komise proto uvažuje o zrušení tradičního označení „Minimální trvanlivost do“.
Brzy mají odstartovat rozhovory, kde se k problému vyjádří občané i podniky a profesní organizace.
Zdraží potraviny, léky, vlaky i oblečení
V současnosti má většina potravin vyznačenou minimální trvanlivost. Ta neznamená, že se mají po daném datu vyhodit, většinou je lze jíst i potom.
Potravina nemusí dobře vypadat, není ale zdravotně závadná. Jen maso a ryby mají datum spotřeby, které spotřebitel musí brát vážně.
Změna formulace
Komise předložila několik návrhů řešení. Minimální trvanlivost by se mohla zrušit u trvanlivých potravin, případně by se mohla zrušit úplně a zůstalo by jen datum spotřeby.
Dalším návrhem je, že by se mohla zrušit obě tradiční označení a používala by se nová, přesnější.
V koši jedné rodiny končí ročně jídlo za 40 tisíc
Na potravině by mohlo být například napsáno, že je nejlepší sníst ji do tohoto data, ale většinou je dobrá i potom. Průzkum Eurobarometru z roku 2015 ukázal, že miliony zákazníků pojem minimální trvanlivost vůbec nechápou.