Hlavní obsah

EU prověří prodej části telekomunikačních aktiv české skupiny PPF

Evropská komise (EK) brzy oficiálně zahájí hloubkové vyšetřování navrhovaného prodeje části telekomunikačních aktiv české skupiny PPF v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku společnosti Emirates Telecommunications Group Company z emirátu Abú Zabí, která působí pod značkou e&. Vyšetřování se zaměří na to, zda kupec nevyužil státní dotace. S odvoláním na informované zdroje to v sobotu napsal britský list Financial Times (FT).

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Bude to první vyšetřování za využití nových pravomocí podle nařízení o zahraničních dotacích při akvizici, píše FT. Dosud se pravidla státní podpory vztahovala pouze na vlády zemí EU. Podle zdrojů se očekává, že vyšetřování bude oznámeno v pondělí. Termín však není jistý.

Společnost e&, která je pod kontrolou státu a která byla dříve známá jako Etisalat, se loni dohodla, že zaplatí 2,2 miliardy eur (54,3 miliardy Kč) za převzetí kontrolního podílu v telekomunikačních aktivech PPF v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku.

Evropská komise má však obavy, že společnost – aby mohla transakci dokončit – obdržela státní peníze, které by mohly být nespravedlivou dotací. EK se také obává, že by státní peníze mohly e& pomoci omezit konkurenty v EU, píše britský list.

Zahraniční nabyvatelé majetku v EU nikdy předtím nepodléhali omezením podobným režimu státní podpory, jehož cílem je hlídat, zda členské státy neposkytly finanční výhody svým národním společnostem. Nařízení EU o zahraničních dotacích bylo přijato loni s cílem zajistit, aby podniky mimo Unii také neměly při nákupu evropských aktiv nespravedlivou výhodu od bohatých vlád, jako je Čína.

PPF vydělala nejvíce za 16 let, zisk meziročně zvýšila devítinásobně

Ekonomika

Výběr článků

Načítám