Hlavní obsah

EU plánuje zvýšit půjčky Ukrajině až na 40 miliard eur i bez USA. Chce obejít možné maďarské veto

Evropská unie připravuje navýšit půjčky Ukrajině do konce roku až do výše 40 miliard eur (bilion korun), a to i bez ohledu na zapojení USA. Rozhoduje se o tom v době, kdy Maďarsko odkládá schválení plánu použít zmrazená ruská aktiva na pomoc Kyjevu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Evropské vlajky vlají před sídlem Evropské komise v Bruselu.

Článek

Podle alternativního plánu, který viděl list The Financial Times, zvýší EU půjčky pro Ukrajinu do konce roku o několik miliard eur. Velikost zvýšení nebyla zveřejněna, ale finální suma by mohla činit 20 až 40 miliard eur (půl bilionu až jeden bilion korun). Stanovit by ji měla Evropská komise po konzultacích s členskými státu EU.

Výše půjčky není jasná a lišila by se podle toho, jestli by se do ní zapojily USA, čímž by se snížil podíl zemí EU. Počítá se ale i s variantou bez Spojených států.

Tímto způsobem by se zřejmě podařilo obejít možné veto Maďarska. Ke schválení by měla stačit kvalifikovaná většina.

Splácení půjček z výnosů zmrazených ruských rezerv

Původně se počítalo, že se peníze na pomoc Ukrajině půjdou ze zmrazených ruských aktiv, přesněji řečeno z jejich výnosů. Lídři skupiny G7 se v červnu dohodli, že Ukrajině poskytnou půjčku ve výši 50 miliard dolarů (1,25 bilionu korun), která by se splácela z budoucích výnosů zmrazených ruských rezerv o objemu 260 miliard eur, z nichž většina je držena v belgickém centru depozit Euroclear.

Zástupci zemí G7 se dohodli, jak poskytnout Kyjevu peníze z ruských aktiv

Svět

Podle plánu G7 měly USA a EU poskytnout po 20 miliardách dolarů a Británie s Japonskem a Kanadou dalších deset miliard. USA podmiňovaly poskytnutí půjčky zárukou, že ruská aktiva zůstanou zmrazena, a bude tedy z jejich výnosů možné půjčku umořovat.

Komise kvůli tomu navrhla prodloužení stávající klouzavého šestiměsíčního termínu zmrazení aktiv na 36měsíční, což by zajistilo větší právní jistotu. Další variantou je prodloužení zmrazení ruských rezerv na pevný termín pěti let.

Obstrukce Budapešti

Prodloužení zmrazení ruských aktiv se ovšem nelíbí maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Zástupce maďarské vlády v pondělí řekl vyslancům států EU, že se otázka může projednat až po amerických volbách, které připadají na 5. listopadu. Listu to sdělily dvě osoby obeznámené s jednáními.

EU ale nemůže tak dlouho čekat, protože stávající exekutivě vyprší termín na konci roku. I o navýšení stávající půjčky, které by se rovněž umořovala z výnosů ruských aktiv, se musí rozhodnout rychle. „Je naléhavé přijmout návrhy před koncem října, aby mohla být půjčka uvolněna do konce roku pro její postupné vyplácení Ukrajině,“ stojí v textu návrhu na navýšení stávajících půjček až na 40 miliard eur. Stávající balíček pomoci totiž vyprší na konci roku.

Půjčka má zajistit finanční stabilitu Ukrajiny. Mezinárodní měnový fond i Kyjev uvádějí, že Ukrajina v příštím roce bude chybět 38 miliard dolarů.

Země sužovaná válkou, jejíž infrastrukturu cíleně ničí Rusko raketami, střelami s plochou dráhou letu a drony, je závislá na zahraniční pomoci. Bez ní by hrozilo, že se zhroutí.

Ukrajina získá další finanční pomoc od Mezinárodního měnového fondu

Evropa

Výběr článků

Načítám