Hlavní obsah

EU chystá plán proti Trumpovi

Evropská unie připravuje dvoufázovou strategii, jak jednat s Donaldem Trumpem. Využít ji chce ve chvíli, kdy Trump vyhraje listopadové prezidentské volby v USA a následně zavede tvrdá cla na dovoz zahraničního zboží. Ta by podle odhadů mohla snížit export z EU do Spojených států zhruba o 150 miliard eur ročně, tedy asi o 3,8 bilionu korun.

Foto: Marco Bello, Reuters

Republikánský kandidát na prezidenta a bývalý prezident USA Donald Trump.

Článek

Unijní představitelé se konkrétně obávají Trumpova slibu zavést minimální desetiprocentní clo na dovoz veškerého zboží do USA. Výjimky by z něj mohly dostat pouze Kanada a Mexiko.

Trump si od kroku slibuje, že ochrání domácí výrobce a ještě přilepší americkému rozpočtu.

Harrisová vybrala na kampaň za týden 4,7 miliardy korun

Volby USA

Pokud bývalý prezident skutečně volby vyhraje, EU hodlá uplatnit metodu cukru a biče. Nejprve chce oslovit jeho tým a projednat, jaké americké produkty by Evropa mohla nakupovat více než nyní.

„Musíme ukázat, že jsme pro USA partnerem, nikoli problémem. Budeme hledat dohody, ale jsme připraveni se bránit, pokud k tomu dojde. Nebudeme se řídit strachem,“ citoval list Financial Times nejmenovaného vysokého představitele EU.

V podobném duchu s deníkem mluvil také eurokomisař pro obchod Valdis Dombrovskis. „Věříme, že USA a EU jsou strategickými spojenci a zejména v současném geopolitickém kontextu je důležité, abychom na obchodu spolupracovali,“ řekl. Dodal ale, že Evropa je připravena podobně jako v minulosti obhajovat své zájmy, pokud to bude nutné.

V případě, že jednání selžou, chce mít EU připravený seznam zboží, na něž uvalí clo ve výši 50 procent a více. Jaké položky by na něm mohly být, list neuvádí.

Případná konfrontace mezi EU a USA by připomněla Trumpovo první období ve funkci. V roce 2018 zavedl cla na dovoz hliníku a oceli. Brusel tehdy odpověděl uvalením cel na produkty jako bourbon, motocykly Harley-Davidson a motorové čluny.

Po nástupu současné administrativy Joe Bidena se EU a USA dohodly na jejich pozastavení.

Atentát na Trumpa, konec Bidena v politice. Nic, co by mělo USA změnit

Hlas na poušti

Výběr článků

Načítám