Hlavní obsah

EU chce víc chránit lesy, připravená na to ale není. Přísná pravidla pro firmy přesto prošla vládou

V probíhající koaliční krizi zapadlo rozhodnutí, které může mít zásadní dopady na českou ekonomiku. Vláda na středečním jednání schválila návrh, který do zákonů zavádí kontroverzní evropské nařízení o odlesňování. Začít platit má na konci letošního roku. Kabinet tak učinil přesto, že má s nařízením problém a v Evropě usiluje o jeho odklad.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) bylo schválení nutné, jelikož zatím není jasné, zda Česko a další unijní státy s žádostí o odklad uspějí. „Nemůžeme vystavit zástupce obchodu či producentů nebezpečí, že bychom nebyli na národní úrovni připraveni,“ konstatoval Výborný.

Podle ministra ale dál platí, že nařízení znamená pro stát i firmy obrovskou administrativní zátěž a Evropa není na začátek jeho platnosti dostatečně nachystaná. Unii proto chce přesvědčit k odkladu nařízení minimálně o rok.

Firmy čeká další regulace. Budou muset dokazovat, že nepřispívají k ničení lesů

Ekonomika

Nová pravidla zakazují uvádět a dodávat na evropský trh produkty, u kterých firmy nemohou prokázat, že nezpůsobují odlesňování a dodržují předpisy. Kontrolovat budou muset i své dodavatele.

„V praxi to znamená, že zemědělec bude muset nově doložit elektronickým certifikátem EU u každého kusu skotu údaje o místě chovu, původu krmiv a další. Tato data od něj následně budou chtít potravináři, od nichž je zase budou požadovat obchodníci, aby novým pravidlům vyhověli,“ uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

EU nařízení schválila s odůvodněním, že ročně na světě zmizí okolo 248 tisíc hektarů lesů. Z toho desetina kvůli evropským spotřebitelům. Od 30. prosince se začne vztahovat na velké a střední firmy. O půl roku později ho budou muset začít plnit i ty menší.

Přizpůsobit se novým pravidlům musí například zpracovatelé skotu, sóji, dřeva, kakaa, kávy, kaučuku a palmy olejné. Stejně tak všichni, kteří své výrobky tvoří pomocí těchto komodit. Nařízení tak zasáhne i tiskárny, pražírny kávy nebo dodavatele automobilek.

Firmám chybí informace

„Dopadne na tisíce českých firem, přinese mnohdy až obrovskou administrativní zátěž a náklady na zavádění nových systémů či procesů,“ upozornila Colette Sladká, advokátka a expertka na environmentální právo v kanceláři Deloitte Legal.

Pokud by firmy nařízení neplnily, hrozí jim pokuta do výše čtyř procent obratu. V případě větších podniků může jít i o miliardy korun. Zároveň jim úřady mohou zabavit problematické zboží a udělit dočasný zákaz vývozu, uvádění nebo dodávání na trh.

Průzkum Deloitte zjistil, že devět z 10 dotčených společností ještě ani nezačalo s přípravami na nové nařízení. Podle Sladké o něm kvůli chybějící osvětě ze strany úřadů většina podniků ani neví.

„Stále postrádáme některé podstatné informace, jako je například podoba databáze EU pro reporting,“ uvedl Vratislav Janda, který má agendu na starosti v českém a slovenském Nestlé.

Zatím není zřejmé, jak se EU k žádostem o odklad postaví. Například evropští lidovci ale pro server Euractiv uvedli, že jim šéfka Komise Ursula von der Leyenová přislíbila do několika dnů návrh odkladu nařízení, případně jiné dočasné řešení.

Draghi: EU se musí zadlužit a investovat, aby mohla konkurovat USA a Číně

Ekonomika

Výběr článků

Načítám