Hlavní obsah

EET: Lidé poslali za měsíc téměř dva tisíce udání za nevydání účtenky

Restauratéři a hoteliéři odeslali do systému elektronické evidence tržeb (EET) do čtvrtka 29. prosince, tedy za téměř měsíc fungování, zhruba 73,7 miliónu účtenek. Finanční správa v pátek zároveň uvedla, že eviduje zhruba 1900 oznámení o nevydání účtenky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vystavení účtenky v restauraci v Jizerním Vtelně na Mladoboleslavsku.

Článek

Do EET je zatím zapojeno 42 277 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se měla první vlna EET týkat zhruba 40 tisíc podnikatelů. Finanční správa však registruje téměř 55 tisíc vydaných žádostí o autentizační údaje.

K oznámením o nevydání účtenky uvedla mluvčí Finanční správy Petra Petlachová, že úspěšnost kontroly dodržování EET není primárně založena na množství hlášení o nevydání účtenky, ale na analytické činnosti, kontrolních nákupech a motivaci k přebírání účtenek.

„Finanční správa bude předtím, než se určitá nevydaná účtenka stane předmětem kontroly, jednotlivé případy pečlivě analyzovat,” uvedla.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

Doba odezvy centrálního systému byla v uplynulých dnech podle serveru hlidaceet.cz v průměru pod dvěma sekundami, kolem 160 milisekund. Zákon stanovuje jako hraniční dobu dvě sekundy, při delší může obchodník vystavit účtenku bez identifikačního kódu EET.

Ze statistik serveru také vyplývá, že systém měl 13. prosince v ranních hodinách výpadek, což už také potvrdila Finanční správa. [celá zpráva]

Přišlo zdražení

Podle provozního ředitele dodavatele pokladních systémů Storyous Petra Filipce dosavadní provoz ukázal, že EET mělo dopad na zvýšení cen v restauracích.

„Rostly především ceny obědových menu, a to o 15 až 20 procent. Podobně rostla také cena piva. EET zároveň nijak neovlivnila obsazenost jednotlivých podniků, výtoč piva byla dokonce vyšší než ve stejném období v loňském roce,” uvedl Filipec. Data má firma především ze středně velkých podniků ve větších městech.

Podle asociace může zavřít až pětina hospod

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek již dříve řekl, že nejen kvůli EET svou činnost ukončí 15 až 20 procent restaurací.

„Důvodem není jen zavedení EET, ale další regulace, které již několik let na obor pohostinství dopadají. Konkrétně můžeme zmínit například zákon o potravinách, povinnost značení alergenů, dále připravovanou regulaci cen nealkoholických nápojů, zákaz kouření a podobně,” uvedl. Zároveň ale dodal, že samozřejmě budou vznikat i nové provozovny.

Vláda si od evidence tržeb slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání.

Ministerstvo financí již dříve oznámilo, že k EET spustí od poloviny příštího roku účtenkovou loterii. Ročně chce na výhrách rozdělit až 65 miliónů korun.

Související články

Průzkum: Kvůli EET zaniklo již 700 hospod

Kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) zaniklo zhruba 700 menších hospod, většinou bez nabídky teplého jídla. Vyplývá to z v pátek zveřejněného průzkumu...

Výběr článků

Načítám